HáziPatika.com

Megállj, hajhullás!

Háromszáz beteg és ötven szakorvos bevonásával hatástanulmány készült a Forcapil kapszula és oldat kombinált hatásáról, az eredmény egyértelműen igazolta: a két szer hat hónapnyi alkalmazásával jelentősen megnő az új, úgynevezett lanugo (piheszőrzet) szálak száma.

Sajnos gyakori jelenség, hogy a hajhullás és a körömtöredezés hátterében környezeti ártalmak, stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés mozgás, a relaxálás hiánya áll, de hormonális változások, gócos betegségek, mérgezések, autoimmun vagy daganatos megbetegedések is felelhetnek a hajkorona fogyatkozásáért - olvasható a gyártó közleményében.

Az évszakváltás - jellemzően a téli-tavaszi - is megviseli ékességünket, hiszen a tartósan száraz levegő, a sapkahasználat sem múlik el nyom nélkül. Csakhogy míg ez utóbbi jelenség szinte magától rendeződik, a betegségek kiváltotta hajhullás hátterét a lehető leggyorsabban kell kideríteni, hiszen a kezelés így még hatékonyabb lehet. Általánosságban elmondható, hogy napi 60 -100 hajszál elvesztése a szőrtüszők működési fázisaiból adódó, természetes élettani folyamat, azonban ennél nagyobb mennyiség már komolyabb hajhullásnak tekinthető.

Amíg régebben a hajhullást főként időskori betegségnek aposztrofálták, ma egyre növekszik azoknak a fiatal és középkorú pácienseknek a száma, akik ezzel a hetek, sokszor hónapok óta tartó kínzó tünettel keresik fel a bőrgyógyászt.

Szerencsére a patikákban már egyre több vény nélküli haj- és körömnövekedést elősegítő szer kapható, ezek használata előtt azonban mindenképpen érdemes a bőrgyógyász szakorvossal konzultálni. Nemrégiben nyílt kontroll-csoportos vizsgálat keretében - háromszáz beteg és ötven szakorvos bevonásával - a szakemberek a fent említett kapszula és oldat együttes alkalmazását tesztelték. A tanulmány azt a feltevést igyekezett alátámasztani, hogy az ásványi anyagokban, vitaminokban és kéntartalmú aminosavakban gazdag komplex készítmények hat hónapon át történő alkalmazásával jelentős javulás érhető el a hajhullás megállításában és az új hajszálak megjelenésében.
A több mint 300 beteg eredménye alapján elmondható, hogy a szájon át szedhető kapszula és lokális készítmény (spray) hat havi használatát követően külön-külön is javulás érhető el, de a kombinált, párhuzamos kezeléssel egyértelműen igazolható, hogy jóval több lanugo hajszál nő ki. Azaz, az előzőleg kihullott hajszálak helyére - a kombinált kezelés hatására - új hajszálak nőnek.

A klinikai vizsgálat azt is bizonyította, hogy a hatóanyag oralis és lokális alkalmazásával a hatodik hónap végén az ép fejbőr területe - szemben a vizsgálat kezdetén mért ép felülettel - majd a kétszeresére nőtt, a gyulladt és seborrhoeás területek előfordulásának gyakorisága a 3. hónap végén negyedére, míg a 6. hónap végén a felére csökkent.

A magyar vizsgálattal egy időben, Franciaországban klinikai vizsgálat során igazolták a készítmények használatának eredményességét: a hajhullás 93 százalékban lassult, 67 százalékban pedig teljesen megállt, a betegek fésülködéskor 74 százalékban, hajmosáskor pedig 70 százalékban nem tapasztaltak hajvesztést.

A hazai tesztelésbe bevont betegek 76 százaléka érezte a haj állományának javulását, a szakemberek ugyancsak ilyen arányban értékelték pozitívan a változást. Az orvosok 82 százaléka, míg a betegek 83 százaléka számolt be csökkent hajhullásról. Új hajkezdemények megjelenését a szakemberek 72 százalékban, a betegek pedig 70 százalékban észleltek. A hajhullás megállítása, illetve csökkenése mellett, a készítmények használatával a köröm növekedése, erősödése is javult, a francia kliniakai vizsgálat szerint, az esetek 86 százalékában.

A kitűnő klinikai vizsgálati eredmények tehát igazolják, hogy a tabletta és spray kombinált kezelésével (köszönhetően annak, hogy a kapszula hatóanyagai több ponton hatva biztosítják a haj és köröm növekedéshez elengedhetetlenül szükséges komponenseket, s hogy az oldat a hajas fejbőrről közvetlenül a hajhagymákba jut) tágulnak a hajszálerek is, a jobb keringés pedig a haj egészséges növekedését segíti.