HáziPatika.com

Intelligens otthont terveztek a demenseknek

Öt éven belül elérhetővé válhatnak azok az innovatív "okos" érzékelő rendszerek, amelyek segítségével az Egyesült Államok 700 000 demenciában (szellemi leépülésben) szenvedő lakosa önálló életet folytathat otthonában.

A rendszer szorosan nyomon követi az illető mozgását és cselekedeteit otthonában. Hangjelzéseket ad ki (például emlékeztet a csap elzárására vagy a sütő kikapcsolására), közvetlenül képes lámpákat és berendezéseket ki-bekapcsolni a potenciális veszélyek elhárítása érdekében.

A Bath Egyetemen, a Műszaki és Fizikai Tudományok Kutatási Bizottsága (EPSRC) támogatásával kifejlesztett rendszer speciális érzékelővel, elektronikával és információs technológiával rendelkezik. Két ápolóotthonban állítottak fel tesztelésre ilyen rendszert Londonban és a nyugati országrészben, amelyek immáron egy éve sikeresen működnek. Ezek a tesztek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy otthonokban felállítva az ilyen rendszerek segíthetnek a dementiában szenvedőknek biztonságosan és kontrolláltabban élni. Különösen az egyedül élő betegek számára lehet hasznos.

Javítja a demenciában szenvedők életminőségét, emellett csökkenti a családtagokra, a szakápolókra nehezedő felelősséget, és az egészségügyi költségeket. A rendszer felállított makettje megtekinthető az EPSRC "Pioneer 09" kiállításán, amelyet március 4-én tartottak a londoni Olympia Konferencia Központban.

"Fő célunk az volt, hogy egy olyan kreatív műszaki megoldást találjunk, amely valódi emberek valódi szükségleteinek tesz eleget. A lényeg, hogy az emberek megsegítésére összpontosítsunk, és ne akarjuk elvenni tőlük a döntéshozatalt" - közölte Roger Orpwood professzor, a rendszer kifejlesztésének vezető tudósa.
Elképzelhető, hogy a rendszer az otthonokban egyszerűen konnektorba dughatóan fog működni, minimális láthatósággal vagy tolakodással. A személyes szükségletekre szabottság a cél, és annak biztosítása, hogy minél jobban hasonlítson egy bentlakó ápolóhoz. Például a hangjelzések a rokonok vagy barátok hangján közölhetnek nyugtató üzeneteket és próbálnak hatni a viselkedésre. A rendszereket egészségügyi szakemberek távolról is felügyelhetik számítógépek segítségével.

Orpwood professzor szerint: "A következő lépés annak elérése, hogy nem műszaki szakemberek, ápolók is karban tarthassák a rendszert. Ha találunk hozzá gyártókat, akár öt éven belül megjelenhetnek az emberek otthonában."

Animáció: HáziPatika.com