HáziPatika.com

Új neuropathia centrum Szekszárdon

Tolna megyében is várják a cukorbetegség súlyos szövődményeinek diagnosztizálására a betegeket.

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájában működő Neuropathia Központ mellett már a szekszárdi Balassa János Kórház is várja a súlyos idegrendszeri szövődmények, így a diabéteszes neuropathia betegséget is, ami a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos velejárója.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30 százalékát érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, ezen kívül csökkentheti a természetes érzékelési képességet. De az is előfordulhat, hogy ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) kelt.

A szövődmény a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Laboratórium nyújt lehetőséget, ami világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a betegséggel kapcsolatban. Az intézmény mára túlterheltté vált, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szakrendelések, szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.

A szekszárdi neuropathia centrum Tolna megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő, elsősorban Zala, Somogy, Baranya, és Bács-Kiskun megye lakosságát képes ellátni, így mostantól közel másfélmillió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére.

A Wörwag Pharma gyógyszerforgalmazó cég az elmúlt 10 év során korszerű eszközök adományozásával, a labor működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához és a betegek gyógyításához.

A közeljövőben további három Regionális Neuropathia Centrum nyílik a cég támogatásával Nyíregyházán, valamint Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky és a Szent János Kórházban.

Animáció: HáziPatika.com