HáziPatika.com

Terjed a vérbaj és a chlamydia - egyre több a beteg

Két nemi úton terjedő betegség, a chlamydia és a vérbaj egyre inkább terjed az Egyesült Államokban - állítja egy jelentés, melyet a Los Angeles Times közölt weboldalán.

A chlamydiás esetek száma 1,1 millió, még sosem volt ilyen magas Amerikában. A szifiliszes betegek száma is már hét éve folyamatosan növekszik, állítja az Amerikai Járványügyi Központ (CDC). A kankós megbetegedés, mely a 70-es években érte el a csúcspontját 1 millió fertőzöttel, visszaszorult, és tartja a 355 991-es számot, mely elkeseríti a közegészségügyi szakembereket.

A jelentés szerint a chlamydia 100 000 emberből 370-et érintett 2007-ben. Ez 7,5 százalékos növekedést jelentett a 2006-os évhez képest. "Sokkal nagyobb aggodalomra ad okot a szifilisz, mely még mindig ritka, de annál súlyosabb betegség."

A vérbajos esetek száma is emelkedett 2007-ben, 11 466-ra, mely 100 000 ember közül 3,8-at jelent. Ez 15 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest, mely növekedést jelent a 90-es években tapasztalt csökkenés után.
A jelentés a betegség terjedéséért a meleg és biszexuális férfiak közötti fertőzések számának drámai emelkedését teszi felelőssé. A homoszexuális kapcsolatot fenntartó férfiak teszik ki a 2007-ben regisztrált 11 466 eset 65 százalékát.

A két nemi betegség terjedése leginkább a nőket sodorja bajba, mivel "beláthatatlan következményekkel jár a nőkre, főképp, ami a termékenységet illeti" - mondta Dr. John M. Douglas Jr., a CDC nemi betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója.
Ha nem kezelik, mindkettő a medence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet: a méhben illetve a petevezetékben, mely krónikus fájdalmakat, terméketlenséget és életveszélyes méhen kívüli terhességet okozhat.

A növekedés részben a jobb vizsgálati módszereknek köszönhető. Többen végeztetnek tesztet, és a vizsgálati eszközök is fejlettebbek.