HáziPatika.com

Nem ért egyet másokkal? Elárulja az agya!

A társaság véleményétől eltérően gondolkodó emberek agyának a jutalmazóközpontjában és a társas tanulásért felelős részében neuronális (azaz idegi) válasz keletkezik - derítették ki kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatok segítségével.

Ezzel megmagyarázható, hogy miért próbál azonosulni az ember egy társaság véleményével.
Az idegi válaszjelenséget a viselkedés eredményét ellenőrző úgynevezett rosztrális cinguláris zónában, valamint a jutalmazóközpontként is ismert nukleusz accumbensben figyelték meg. Utóbbi a szenvedélybetegségekben, valamint a szociális tanulásban játszott szerepéről is ismert. A jel figyelmezteti az agyat, hogy a várakozásokkal ellentétes esemény történt, aminek hatására hosszú távon az egyén véleménye formálódik. Az eredményeket a Neuron januári számában olvashatjuk.

Az eredmények magyarázzák, hogy miért igazítjuk gyakran véleményünket automatikusan a csoport véleményéhez - véli Vaszilij Klucsarev, a holland F. C. Donders Kognitív Neurológiai Képalkotó Központ kutatója, a cikk szerzője.

A társas beilleszkedés tehát a megerősítéses tanuláson alapszik, ahol a fő megerősítés az idegi hibafigyelő aktivitásból ered, mely mindig figyelmeztet, ha elkövetjük a - valószínűleg legnagyobb - társasági hibát, azaz túlságosan különbözünk a többiektől.

Animáció: HáziPatika.com