HáziPatika.com

Mitől lesz boldog a gyerek?

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek boldogabbak legyenek, akkor arra kell bátorítanunk őket, hogy megfelelően értékeljék saját magukat - állítja Dr. Mark Holder, a kanadai Brit Kolumbia Egyetem munkatársa, továbbá munkatársai: Dr. Ben Coleman és Judi Wallace.

Kutatásaik kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik hasznosnak, értelmesnek érzik életüket, és akik, mély, minőségi kapcsolatokat építenek ki, sokkal boldogabbak.

Mind a spiritualitás (egy belső hitrendszer, melyhez az egyén erőhöz és vigaszért fordul) és a vallásosság (intézményes hitrendszer, melyből az egyén szintén erőt és vigasztalást merít) összekapcsolható a nagyobb boldogságérzettel a felnőttek és fiatalok esetében.

Kisgyerekek esetében azonban eddig kevés felmérést végeztek. Hogy beazonosítsák a tényezőket, melyek a gyerekek boldogságához kellenek, Holder és munkatársai szerették volna jobban megérteni a spiritualitás, vallásosság és a boldogság kapcsolatát 8-12 éves gyerekek esetében.

Állami iskolák és két egyházi tanintézmény tanulói közül 320 gyerekkel töltettek ki hat különböző kérdőívet, hogy felmérjék, mennyire boldogok, megállapítsák spiritualitásukat, vallásosságukat és a temperamentumukat. A szülőket is megkérték, hogy értékeljék gyermekeiket a boldogság és temperamentum szempontjából.

A szerzők felfedezték, hogy a spirituálisabb gyerekek boldogabbak. A spiritualitás személyes és közösségi vonásai jelzik a legjobban, hogy mennyire boldog a gyermek. A spiritualitás 27 százalékban magyarázza a gyermekek boldogságérzete közti különbségeket. A gyermek vérmérséklete a másik fontos indikátor.
A boldogabb gyermekek szociabilisabbak és kevésbé szégyenlősek. A spiritualitás és boldogság kapcsolata azonban még a vérmérséklet beszámításával is erős maradt. A vallásgyakorlás azonban kevéssé befolyásolta az eredményt.

A szerzők szerint a személyes jelentés hangsúlyozása kulcsfontosságú lehet a spiritualitás és boldogság kapcsolatában. Szerintük a személyes jelentés erősítése, mint például az, hogy legyenek kedvesek másokhoz, legyenek önfeláldozók, hozzásegítheti a gyermekeket a boldogsághoz.