HáziPatika.com

Nagy elhatározás helyett kis döntéseket!

2009-ben sem nagy elhatározásokkal, hanem apró, de jó döntésekkel választjuk az egészséget! Cukorbetegen nehezebb fogyni, de nem lehetetlen - bizonyítja az eredményesen zárult Diaktív Program. Folytatás várható...

2008. decemberében díjátadással ért véget a cukorbetegek szűrővizsgálatát életmód-tanácsadással és különböző támogató programokkal kiegészített kampánya, a Diaktív Program.

Célja az volt, hogy a korábbinál gyakorlatibb és hatékonyabb módon nyújtson segítséget a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ahhoz, hogy megvalósíthassák az egészségük megőrzéséhez szükséges életmódbeli változásokat. A kampány a betarthatatlan intelmek és fogadalmak helyett a hétköznap apró helyes döntéseire hívta fel a figyelmet, melyek meghozatalával lassan de biztosan az egészség felé vezető úton haladhatunk.
Másik célkitűzése az volt, hogy közismertté tegye a diabétesz kialakulására utaló tüneteket.
A felnőtt cukorbetegek 90 százaléka szenved 2-es típusú diabéteszben, és sajnos már a gyermekek körében is egyre nő gyakorisága. Hazánkban 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, de számukat a felismerésre váró esetekkel együtt összesen 1,4 millióra teszik.

A cukorbetegek esetében különösen fontos a testsúly karbantartása, és szükség esetén csökkentése. Csakhogy a vércukorszint állandó szinten tartása miatt betartandó szigorú étrend mellett ez sokkal nehezebb, mint az egészségeseknek. A cukorbetegeken nem segít a hirtelen felbuzdulás, a siker csak apránként mutatkozik meg. Nem véletlen, hogy a programra jelentkező 30 000 cukorbeteg közül alig pár száz tartott ki, és adott le véglegesen 2-3 kilót.

A győztes és a 200 ezer forint értékű wellness-hétvége boldog tulajdonosa Békési Győzőné, Marika lett, aki most 5,8 kilóval nyom kevesebbet, mint a kampány elején. Ez a súlycsökkenés elsőre kevésnek tűnhet, pedig tiszteletreméltó eredmény. A cukorbetegek több hónapos kitartással, rendszeres testmozgással nem csak zsírszövetükből adnak le, emellett több kilóval gyarapítják izomzatukat is.

Kincses János, a Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke és Dr. Vojnik Mária, minisztériumi államtitkár elégedett az eredményekkel. A leadott kilókon túl a kampányhoz kapcsolódva a Magyar Diabétesz Társaság által meghirdetett pályázatra is számos adat gyűlt össze, és sok ötlet érkezett arra vonatkozóan, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a felvilágosítást és az életmód-változtató felbuzdulásokat. A szakemberektől érkezett programjavaslatok nyertes gazdái anyagi támogatást is kaptak a megvalósításhoz. Remélik, hogy ezek alapján a folytatásra is lesz mód.

Máriáss Márta