HáziPatika.com

Visszatért a kanyaró Európába!

Európa bizonyos részein drámai mértékben emelkedett a kanyarós esetek száma, ami az emberek mobilitása és a betegség terjedése közötti kapcsolatot, valamint a legfontosabb közösségekben az oltási programok kivitelezésének kudarcát mutatja - számolt be szerdán a The Lancet folyóirat.

2006-ban 8223 kanyarós eset fordult elő Európában, 2007-ben ez a szám 3909-re esett vissza, 2008 első kilenc hónapjában azonban 6269 esetre ugrott.

Az orvosok egy másik összesítés szerint 2006-2007-ben összesen 12132 kanyarós esetet kezeltek 32 európai országban, melyek közül hét végződött halállal.

Az esetek többsége Romániában, Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban és Olaszországban fordult elő, és a betegség főként a roma népesség, a sokat utazók, a bevándorló családok és az ortodox zsidók körében gyakori.

A kanyarót egy rendkívül fertőző vírus okozza, amely lázat és az egész testet borító kiütéseket vált ki. A betegség könnyedén megelőzhető védőoltással, amit általában kisgyermekkorban adnak be. Egyeseket azonban nem oltanak be, vagy nem teljesen oltanak be, néha az orvosi ellátás illetve a nem megfelelő ellenőrzés következtében, más alkalommal viszont a tévesen szükségtelennek, sőt egyenesen károsnak tartott védőoltás visszautasítása miatt.

A probléma azzal fenyeget, hogy az Egészségügyi Világszervezet képtelen lesz elérni azon célkitűzését, hogy a kanyarót 2010-re kiirtsa Európában, és azzal a veszéllyel is jár, hogy a fertőzött európaiak a betegséget továbbterjeszthetik a szegény országokra, ahol alacsony a védőoltás aránya. Mivel a kanyaró legyengíti az immunrendszert, a betegség nagyon veszélyes azokra a be nem oltott személyekre, akik valamilyen egészségügyi rendellenességben, különösen légzőszervi panaszokban szenvednek. A kanyaróval összefüggő halálozásokat többnyire tüdőgyulladás, hasmenés és akut encephalitis (agyvelőgyulladás). A kanyaró az állapotos nőkre is veszélyes, akikben vetélést, halvaszületést és koraszülést eredményezhet.

2007-ben körülbelül 197 000 ember halt meg kanyaróban, ami 2000-hez képest 74 százalékos visszaesést jelent. A WHO adatai szerint a javuló tendencia a széleskörű védőoltási programoknak köszönhető. Az 1960-as évek elején még évente 135 millió eset fordult elő, közülük hatmillió halállal végződött.