HáziPatika.com

Ön is impulzív személyiség? Tudja meg, miért!

Az impulzív, gyakran szabálysértésig fajuló evésben, ivásban, drogozásban, szexben, pénzszerzésben jeleskedő embereknél a kockázatkereső magatartás oka az agyban keresendő, egy új felfedezés segíthet a függőségek egyes típusainak kezelésében.

Az ilyen embereknél jellemzően kevesebb úgynevezett dopamin autoreceptor található, amelyek az egyik agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin szintjét szabályozzák, vagyis a "jó érzést" kiváltó tevékenységek által kiváltott dopaminszint-emelkedés jóval magasabb, mint a normális - ezért a kockázatkeresés megerősítést nyer.

David H. Zald, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem pszichológus docense szerint ezek az autoreceptorok a drogfüggőség gyógyszeres terápiájának célpontjai lehetnek, ám egyelőre még nem áll rendelkezésre olyan szer, amely csak ezekre az autoreceptorokra hatna. "Ám ha megértenénk az alapvető kockázati tényezőket, csökkenthetnénk a drogfüggőség kockázatát, vagy eredményesen kezelhetnénk a pácienseket az elvonási fázisban."

Zald és munkatársai 18 egészséges férfit és 16 egészséges nőt vizsgáltak, az átlagéletkor 24 év volt. Személyiség-kérdőíveket kellett kitölteniük az újdonságkeresésükről, spontaneitásukról, döntési sebességükről és az esetleges szabálymegkerülő hajlamaikról, majd agyukat képalkotó vizsgálattal térképezték fel. A kockázatkeresőknél kevesebb dopamin autoreceptor van jelen az agyban, így náluk csökkent a dopaminfelszabadulás szabályozása és gátlása.

Dr. Adam Bisaga, a New York Állami Pszichiátriai Intézet addiktológusa reméli, a felfedezés javíthat majd a függőségek kezelésén, a jövőben talán a páciens génjeinek feltérképezése alapján lehet majd kezelési tervet felállítani. A dopaminreceptorok variabilitása egyedül nem magyarázza a viselkedést, ám a felfedezés segít a vérmérséklet és más tulajdonságok jobb megértésében.