HáziPatika.com

Nagy a szmog! Károsodhat a szíve!

A koszos városi levegő számos olyan jelzésértékű biológiai károsodást okoz, melyek akár szívbetegséget is okozhatnak fiatal felnőtteknél - állítják a szerzők egy tajvani tanulmányban. A szóban forgó károsodások közé sorolható az autonóm diszfunkció, a gyulladások, az oxidatív stressz és a véralvadás zavara.

"A tanulmány alátámasztja, hogy a városi légszennyezés összefüggésbe hozható az általános gyulladások és az oxidatív stressz kialakulásával, a fibrinogén (véralvadási) rendszer gyengülésével, a véralvadás aktiválásával és az autonóm idegrendszer elváltozásaival a fiatal, egészséges emberekben." - írta a tanulmány főszerzője Chang-Chuan Chan a Tajvani Nemzeti Orvostudományi Egyetemről.

Chan és csapata hetvenhat egészséges egyetemi hallgató vérmintáit gyűjtötte össze és végzett rajtuk elektrokardiogramos (EKG) vizsgálatot havonta egyszer három hónapon keresztül. Az eredményeket összevetették az egyetem területén található légszennyezettséget mérő állomás adataival. Úgy találták, hogy a koszos levegő hatására jelentősen megnőttek a szív-érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségekre utaló biológiai jelzések. "A részletesebb kardiovaszkuláris eredményekhez további vizsgálatokra van szükség" - jegyezte meg Chan.

"A légszennyezettség hatásaira vonatkozóan eddig főleg az idősebb lakosság körében végeztek felméréseket, és bár már korábban is volt néhány olyan vizsgálat, amelyben fiatalok is részt vettek, egyik sem mutatta ki, hogy rájuk is ilyen komoly hatással lehet a koszos levegő" - mondta a tanulmány kapcsán Benoit Nemery, a belga Leuvin Katolikus Egyetem tüdőgyógyászati osztályának professzora. Nemery professzor nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Animáció: HáziPatika.com