HáziPatika.com

Nyelőcső-őssejt: átültethető szövetté fejlődött

A Pennsylvania Egyetem kutatói őssejteket fedeztek fel egerek nyelőcsövében, melyek képesek szövetszerű képződményekbe rendeződni. Mikor immunhiányos egerekbe ültették őket, akkor a nyelőcső részei alakultak ki belőlük.

"Azonnal láttuk, hogy ennek segítségével jobban megérthetjük majd ezeknek az őssejteknek a szerepét a normál biológiában, a regeneratív és a rákbiológiában is" - mondta a szerző, Anil Rustgi. "Felhasználhatjuk ezeket az őssejteket olyan betegségek kezelésében, mint a reflux, segítségével jobban megérthetjük Barrett nyelőcsövét, mely a nyelőcső adenokacinómájának előfutára, és azt, hogy miként fordíthatjuk vissza ezt az állapotot a daganat kialakulása előtt."

A kutatók be akarták azonosítani és körülírni a potenciális őssejteket - azokat, melyek önmegújító képességgel rendelkeznek - a nyelőcsőben, hogy megértsék a normál biológiát és azt, hogy a sérült sejtek miként állítják helyre önmagukat. Először is olyan egerekből származó nyelőcsősejteket tenyésztettek, melyekről azt feltételezték, hogy kifejlett őssejtek. Ezek a sejtek olyan telepeket alkottak, melyek megújították önmagukat, majd nyelőcső-szövetté fejlődtek egy háromdimenziós szövetkultúra formájában. "Ezek a szövetkultúra-sejtek egy kifejlett hámszövetet alkottak" - mondta Rustgi.

Ezek után tesztelték a nyelőcsődarabokat az egész állatban. Mikor a szövetdarabokat beültették az immunhiányos egerek bőre alá, a sejtekből hámszövet fejlődött ki. Továbbá imitálták azt, amikor a savas reflux következtében sérül a nyelőcső. A zöld színű őssejtek a sérült sejtekhez vándoroltak és besoroltak a megjavított sejtek mellé, így jelezték, hogy az őssejtek részt vettek a szövetregenerációban.

Végezetül a kutatók genetikailag módosított egereket hoznak majd létre, hogy nyomon kísérhessék a nyelőcső őssejtjeinek molekuláris markereit. A csoport már kifejlesztett emberi nyelőcső sejtsorokat és keresik az egerekben már beazonosított markerek humán verzióit is.

"A végső cél, hogy beazonosítsuk a nyelőcső-őssejteket a betegeknél, kifejlesszük a beteg saját őssejtjeit, és visszaültessék őket a beteg szövetek helyére" - mondta Rustgi.