HáziPatika.com

Kevés koffein is szívproblémához vezethet a magzatnál

A terhesség alatt elfogyasztott csekély mennyiségű kávé is kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat szívének fejlődését, és egy egész életre károsíthatja a gyermek szívműködését - állítja egy új amerikai kutatás.

A Yale Egyetem tudóscsoportja felfedezte, hogy ez napi két csésze kávé a fiúk esetében magasabb testzsír-arányhoz vezethet azokhoz képest, akiket nem tettek ki a koffein hatásának.

Habár a kísérletet egereken végezték, a kutatási anyagban körülírt biológiai ok és hatás kézenfekvő az emberek esetében is a szerzők szerint. "A tanulmányaink aggodalomra adnak okot a koffein korai terhességre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiértékeljük a koffein biztonságosságát terhesség idején" - mondta Scott Rivkees, a tanulmány vezető kutatója.

A végső következtetéshez a kutatók négy csoport vemhes egeret tanulmányoztak kétféle körülmény között, 48 órán át. Az első két csoportot normál levegőjű helyiségben tartották, miközben az egyik csoport koffeininjekciót, a másik sóoldatot kapott. A másik két csoport esetében a helyiség oxigénszintjét felére csökkentették, az egyik csoport ugyanúgy koffeint, s másik sóoldatot kapott. Az eredmények szerint mindkét körülmény mellett a koffeinnel beinjekciózott egerek olyan utódokat hoztak a világra, akiknél elvékonyodott a szív üregeit elválasztó szövetréteg.

Ezek után a kutatók megvizsgálták ezen csoport egereit, hogy meghatározzák, van-e hosszú távú hatása a koffeinnek az utódokra. Azt találták, hogy a koffeinnel kezelt egerek hím utódainál felnőtt korukra 20 százalékkal nőtt a testzsír aránya, a szívműködésük pedig 35 százalékkal csökkent.

"A koffein mindenütt ott van: az innivalónkban, az ételünkben, a fájdalomcsillapítókban, még a cukorkákban is" - mondta Gerald Weissmann, a tanulmányt megjelentető FASEB folyóirat főszerkesztője. "Ez a jelentés megmutatja, hogy a biztonságról egy esetben semmiképp sem mondhatunk le: ha a várandós kismama étrendjéről van szó."

Animáció: HáziPatika.com