HáziPatika.com

Génterápiával az ínybetegségek ellen

Génterápiával sikeresen megállítható az ínybetegségek kialakulása, a felnőttkori fogvesztés legfőbb oka - állapították meg a Michigani Egyetem tudósai.

Az életveszélyes állapotoknál használt géntranszfer már nem ismeretlen fogalom, de az egyetem kutatócsoportja az első, akik ezt a megközelítést használták olyan krónikus állapotok esetében is, mint az ínygyulladás - mondta William Giannobile, az egyetem fogorvosi karának professzora, a tanulmány fő kutatója.

"A génterápiát eddig még nem alkalmazták nem életveszélyes betegségek esetében. Az ínybetegség inkább csak gyengít, mint hogy az életet veszélyeztetné" - mondta Giannobile. "Ez nagyon fontos, mivel a terápiák fejlesztésének legújabb hulláma már túlmutat az életmentésen, és az életminőség javítása felé veszi az irányt."

Az emberkísérletek eredményei azt mutatták, hogy az ínygyulladás esetében használt génterápia pozitív hatással van a reumás arthritiszben szenvedő betegekre, mely ugyancsak egy krónikus, életminőséget rontó állapot. 127 embert vizsgáltak, és 30 százalékos javulást mutattak ki a fájdalomcsillapítás, a mozgásfunkciók javulása, stb. terén. A reumás arthritiszben szenvedő betegeknek négyszer nagyobb az esélye arra, hogy ínybetegségekben is szenvednek. Az ínybetegségeket kapcsolatba hozzák a szisztémás állapotokkal is, mint amilyen a szívbetegség, a tüdőgyulladás és az agyvérzés, amiatt, hogy a baktériumok a szájüregből a szuvas fogakon át szétterjednek a test más részeibe is.

A génterápia segítségével létrehozott molekula szivacsként működik, magába szívja a tumornekrózis faktort, mely súlyosbítja a gyulladásos csontállomány-pusztulást a reumás arthritiszben, izületi deformitásban és ínygyulladásban szenvedőknél. A gén segítségével 60-80 százalékkal csökkent az elpusztult ínyszövet mennyisége.

"Ha a gént a megfelelő sejthez szállítjuk, akkor abban hosszú ideig fog működni, és minden bizonnyal a beteg hasznára fog válni" - mondta Giannobile. "Ez a terápia alapvetően egyszeri alkalomra szól, de életre szóló hatása is lehet azoknál, akiknél súlyosabb betegségek is kialakulhatnak."

Animációk: HáziPatika.com