HáziPatika.com

Kacagtató gyakorlatok jógával

Az amerikai gazdaság hanyatlásával az élet nagyon nehézzé vált, de a kitartóak már nem vásárlással próbálnak túlélni. Nevetéssel.
Nem a jó öreg egyszerű nevetéssel, hanem a nevető jógával, azzal az edzésformával, amely a mélyről jövő nevetést és hangos "meditációt" ötvözi ritmikus tapsolással, pingvinszerű körbe-körbe totyogással és "vonatozással", valamint mély jógalégzéssel.

"Az élet nehéz, rossz a gazdasági helyzet, nem könnyű kitermelni a háztartások költségvetését, és a nevetés olyan könnyű dolog. Természetesen jön" - mondja Nira Berry nevető jóga oktató, aki egyórás ha-ha jóga foglalkozásán körülbelül 60 embert, köztük rákbetegeket, irányít a washingtoni külvárosi kórházban. Bemelegítésként egy kis jive-val kezdenek a Kool and the Gang "Celebrate" című számára, aztán belevágnak a nevetés komoly munkájába. A csoport Berry-t követve határozott ho-ho-zásba kezd, amit gyors ha-ha-ha követ.

"A nevető jóga egyedülálló edzésforma, amely a nevetést ötvözi a jógalégzéssel. Nevetés közben kilégzést végzünk, ezután automatikusan mély levegőt veszünk, és itt kapcsolódik be a jógalégzés" - magyarázza az oktató.

Ahhoz, hogy egy nevető jóga foglalkozáson részt vehessünk, se humorra, se alkoholra, se valamiféle pirulára nincs szükségünk, de még a nehéz jóga testtartásokba sem kell hajlítgatnunk a lábunkat. Az egyetlen előfeltétel az, hogy képesek legyünk nevetni; nem könnyű azonban rávenni az embereket, hogy parancsszóra kacagjanak.

Berry azt tanácsolja tanítványainak, hogy tettessék.

"Még ha tettetjük is a nevetést, a testünk mindenféle csodálatos dolgot művel odabent, változni kezd a hangulatunk, és egészségesebbek leszünk. Végül pedig az emberek már őszintén kacagnak" - mondja.

A 15 évvel ezelőtt Indiában Madan Kataria által útjára indított nevető jóga Európában is további 30 országban is nagy népszerűségnek örvend világszerte, de csak most kezd begyűrűzni az Egyesült Államokba.

"Az Egyesült Államokban az emberek nagyon adnak az orvosok véleményére, és az orvosok ritkán ajánlanak a gyógyszereken kívül más lehetőséget a gyógyuláshoz" - állítja Berry, aki saját maga is alkalmazta a nevető jógát a kemoterápia által okozott fájdalom és feszültség enyhítésére, amikor nyolc évvel ezelőtt emlőrákban szenvedett.

"Mostanában azonban egyre többen érdeklődnek iránta, mert egyre ismertebbé válnak a gyógyítás egyéb módszerei is - a testedzés, a vitaminok és a szóban forgó jóga is."

Animáció: HáziPatika.com