HáziPatika.com

Mit ehet a gyerek karácsonykor?

Az új táplálékpiramis segíthet a szülőknek a válogatós gyermekek problémáiban, továbbá a karácsonyi ünnepi étkezésekkor megkóstolandó új ételekkel.

A mypyramid.gov (angol nyelvű) interaktív weboldallal egyénre szabott táplálási útmutatót kaphatunk 2-5 éves gyermekek számára.

"Rengeteg jó ötletet ad a családoknak, hogy gyermekük változatosabban és táplálóbban egyen. Szerintem az a leghasznosabb, hogy arra is tanácsokat adnak, hogyan beszélgessünk a gyerekekkel arról, mit együnk és hogyan érezzük magunkat jól az asztalnál" - mondta el Brian Wansink, az amerikai mezőgazdasági minisztérium Táplálkozási Központjának igazgatója.

Azoknak, akik nem akarnak belemélyedni az angol site rejtelmeibe, itt van néhány tanács, hogy miként bánjunk egy válogatós gyerekkel:

- Szabjunk ésszerű időhatárokat egy-egy étkezésnek. Ha a gyermeket már nem érdekli az evés, engedjük, hogy felálljon az asztaltól.

- Biztassuk, hogy kóstoljanak meg új dolgokat, de ne kényszerítsük őket, és ne tartsunk hegyibeszédet.

- Beszélgessünk vicces és vidám dolgokról, hogy stresszmentes legyen az étkezés.

- Főzzünk együtt. Biztassuk az óvodásokat arra, hogy segítsenek nekünk főzni és szendvicseket készíteni.

A weboldalon többek között kérdezhetünk még szakértőktől, készíthetünk egyénre szabott étrendet (melyet aztán kinyomtatva a hűtőajtóra tehetünk), tanácsokat kapunk arra, hogyan vegyük rá a gyermekeket több mozgásra, olvashatunk az élelmiszerbiztonságról és letölthetünk étrendmintákat is.

Kérdezhet a mi szakértőnktől is, Herczeg Szilvia gyermek-dietetikus válaszol az Ön kérdéseire.