HáziPatika.com

Genetikai probléma nehezítheti a dohányzásról leszokást?

Azoknak a dohányosoknak, akik egy bizonyos dopaminszabályzó génvariánssal rendelkeznek, komoly koncentrációs zavarokkal és kognitív problémákkal kell szembenézniük a nikotin megvonása esetén, ez pedig jelentősen megnehezítheti a leszokásukat - derült ki a Abramson Rákkutató Központ és a Pennsylvania Egyetem Pszichiátriai Osztályának közös kutatása során.

"Ez a felfedezés a későbbiekben komoly előrelépést jelenthet a személyre szabott függőségi kezelések területén - nyilatkozta Dr. Caryn Lerman a kutatás vezetője - A vizsgálatok során fényt derítettünk egy olyan agyi mechanizmusra, ami komoly befolyással van a nikotinfüggőségre, és megmagyarázhatja, miért olyan nehéz egyeseknek a leszokás."

A tudósok különböző dopaminszabályzó génekkel rendelkező dohányosokat vizsgáltak meg. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a katekol-o-metiltranszferáz (COMT) génvariánssal rendelkező dohányosok sokkal nehezebben szoknak le, mint a más genetikai háttérrel rendelkező társaik. Az COMT génvariánsú embereknek ugyanis komoly agyműködési zavarokkal és kognitív problémákkal kell szembenézniük, ha le akarnak szokni.

"Ezeknél a dohányosoknál igen gyakoriak a koncentrációzavarok a leszokás korai szakaszában" - nyilatkozta Dr. James Loughead professzor.

A mostani kutatás során a tudósok funkciós mágneses rezonancia vizsgálatokkal (fMRI) igazolták a COMT génvariánsú dohányosok megváltozott agyműködését. A résztvevőket 14 óra dohányzás nélkül töltött idő után vizsgálták. Már ennyi idő elegendő volt ahhoz, hogy az agyműködésben kisebb változások álljanak be. Ezek a változások elsősorban a memóriát és más kognitív funkciókat érintették.

A kutatók remélik, a jövőben a génállomány figyelembevételével egyéni leszokási programokat dolgozhatnak majd ki a dohányosok számára.