HáziPatika.com

A radiológusok jobban diagnosztizálnak, ha látják a beteg fényképét is!

A radiológusok jobb munkát végezhetnek, ha a képalkotó eljárások kiértékelése közben (MRI, CT) láthatják a betegről készült fotót is - ismeretették egy kutatási eredmény adatait az Észak-Amerikai Radiológusok Társaságának éves gyűlésén Chicagóban.

"Észrevettem, hogy jobban ismerem a beteg máját meg a lépét, mint őt magát" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Yehonatan Turner.

A tanulmányban résztvevő radiológusok azt mondták, sokkal aprólékosabban figyelték a CT-képeket és jobban együtt is éreztek a beteggel, ha láthatták az arcát is, habár az nem világos, hogy valóban a fotó miatt fejlődött a diagnosztikai képességük.

Yehonatan N. Turner, a jeruzsálemi Sihaare Zedek Egészségügyi Központ radiológus rezidense állt elő azzal az ötlettel, hogy a beteg anyagához csatolják a fényképét is, miután rezidensként több tucat CT képet átnézett. "Úgy gondoltam, hogy egyedi és fontos lesz az anyag, ha a beteg fényképét is csatoljuk hozzá" - mondta.
Turner osztja a XX. századi filozófus, Emmanuel Levina nézetét, mely szerint, ha látjuk a másik ember arcát, akkor egyfajta felelősséget érzünk iránta.

A tanulmány során Turner és munkatársai 267 beteg arcát fényképezték le (természetesen a beleegyezésükkel) két perccel azelőtt, hogy átestek a CT-vizsgálaton. Tizenöt radiológus értékelte a fényképpel ellátott CT-anyagot, majd kitöltöttek egy kérdőívet.  Három hónappal később ezek közül 30 olyan CT-felvételt mutattak meg nekik ismét, melyen találtak valamilyen elváltozást (akár betegségre utaló jel volt, akár nem), ezúttal a fénykép nélkül.

A tanulmány résztvevői elmondták, hogy a fénykép nem befolyásolta az időtartamot, ami alatt kiértékelték a felvételeket, de beismerték, hogy sokkal alaposabb munkát végeztek. A fényképek nélküli vizsgálati anyagok esetében a betegek 80 százalékánál nem jelezték az elváltozásokat, melyeket felfedeztek akkor, ha fényképet is csatoltak hozzá. "Szerintem igazán izgalmas tanulmány volt. Nagyon fantáziadús" - mondta Etta D. Pisano a Chapel Hilli Észak-Karolinai Egyetem orvosikarának radiológus professzora, mérnöke. Ő az igazgatója az UNC Orvosbiológiai Kutató-képalkotó Központjának. "Engem nagyon inspirál."

A kutatók azonban nem mérték fel a radiológusok diagnózisainak pontosságát a fotókkal, illetve azok nélkül. "Minden időbe és pénzbe kerül, még az is, ha lefényképezzük a beteget" - mondta Pisano. "Ha a radiológusok teljesítménye fontos szempontból változhatna, akkor megérné változtatni. Néhány kisebb elváltozás miatt nem érdemes átalakítani az egészségügyi rendszerünket." Az is előfordulhat, hogy a beteg megismerése negatívan befolyásolhatja a radiológust" - jegyezte meg Robert Smith, az atlantai Amerikai Rák Szövetség rákszűrő állomásának igazgatója. "Az orvost sztereotípiák ejthetik foglyul, vagy más információk, melyek hatással lehetnek az eredmény pontosságára, és ez egy teljesen emberi vonás."

Utalt egy olyan tanulmányra, mely megállapította, hogy ha azt az információt kapta a radiológus, hogy a beteg családjában előfordult már mellrák, több esetben is diagnosztizálta a daganatot, mint akkor, ha nem tájékoztatták hasonlóról.

"Nehéz elképzelni, hogy káros az, ha a betegről rendelkezésre áll egy fénykép" - mondta Smith. "A radiológusok tipikusan elszigetelten dolgoznak. Tényleg úgy érezhetik, hogy ez segít nekik kapcsolatba lépni a beteggel és sokkal holisztikusabban közelítik meg a felvételt, amit átnéznek."

A Turner tanulmányában szereplő radiológusoknak tetszett az ötlet: mindegyikük javasolta, hogy illesszék be a szokásos eljárási rendszerbe.

Animáció: HáziPatika.com