HáziPatika.com

Oltás lesz szklerózis multiplex ellen!

Kifejlesztettek egy vakcinát a Heidelberg Egyetemi Kórház és a Német Rákkutató Központ tudósai, ami egerek esetében képes meggátolni az encephalitis kialakulását, ami nagyon hasonló az emberi szklerózis multiplexhez, amikor az immunrendszer megtámadja és elpusztítja az egészséges idegszöveteket.

A tudósok a vakcina kifejlesztése során autológ immunsejteket használtak: a szklerózis multiplex által kiváltott káros immunreakciók célkeresztjében álló fehérjét helyeztek el az immunsejteken, majd olyan anyaggal kezelték ezeket a sejteket, ami képes elnyomni az immunreakciókat.

A kutatók elmondásuk szerint a szervátültetés elvét vették alapul a vakcina kifejlesztése során. "Meg kell tanítanunk az immunrendszert, hogyan ne forduljon saját maga - a szervek, a sejtek, és esetünkben az idegszövetek - ellen" - nyilatkozta Dr. Peter Terness, a Heidelberg Egyetemi Kórház immunológus professzora, a mostani kutatás vezetője.

Terness professzor és kollégai egerek esetében sikerrel alkalmazták a módszert. A szklerózis multiplex káros immunreakciói ellen kifejlesztett vakcina beadása után az állatok immúnisak voltak az autoimmun encephalitisre, ami az emberi szklerózis multiplex állati megfelelője.

"A kezelt sejtek segítik a célpont fehérjék működését, és egyúttal elnyomják a szervezet immunválaszait is. Így az immunsejtek legközelebb már nem támadják meg az idegszöveteket" - nyilatkozta Terness professzor.

A kutatók most azt vizsgálják, a módszer hatásos lehet e már meglévő szklerózis multiplex betegség esetében is.