HáziPatika.com

Online depresszió-teszt

Új, univerzális depresszió-tesztet fejlesztettek ki a major depresszió kockázatának felismerésére londoni kutatók.

Az online elérhető tesztet, a predictD-et használhatnák a háziorvosok és a helyi klinikák, hogy felismerjék, ha valakit ez a betegség fenyeget, mert a megelőzés a leghatékonyabb ebben az esetben.

A kockázati algoritmust kifejlesztő csapatot az UCL (University College London) professzorai, Michael King és Irwin Nazareth vezette. Hat európai országban (Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália, Hollandia, Szlovénia és Észtország) 6 000 orvoshoz forduló emberen próbálták ki. Pontosságát megvizsgálták további 3 000 betegen Chilében.

A résztvevőket 6-12 hónapon át követték nyomon. A csapat a szívbetegségek kockázati mérőszámainak megközelítéséhez használt modellt vette alapul, mely egy adott időszakra vonatkozóan százalékos becslést biztosított. Az algoritmus ugyanolyan pontosan jelezte a depressziót.
Az eszköz további tesztelését tervezik véletlenszerű megelőzési kísérletek során Európában. A csapat azt is igyekszik felderíteni, hogy lehet-e használni az eszközt Kínában. Ázsiában ez lenne az első, hasonló jellegű kutatás. Michael King professzor azt mondja: "A depresszió egy gyakori jelenség világszerte, és bár tudjuk, hogyan lehet kezelni, a megelőzésről keveset tudunk. A szívbetegséget és az agyvérzést előre tudjuk jelezni, a major depressziót azonban nem. A tanulmányunk az első az algoritmus felállítására tett kísérletek. A miénkhez hasonló kockázatelemző eszközök arra kellenek, hogy megelőzhessük a depressziót. Például az online teszt kitöltése során a kockázati csoportba került embereket megjelölhetnék a háziorvos számtógépes rendszerében. A kockázati csoportba tartozókat megfigyelhetnék, esetleg aktívan is segíthetnék. A depressziós háttérrel rendelkezők esetében újra lehetne kezdeni például a terápiát. Felvilágosítást kaphatnának a depresszió jellegzetességeiről, kognitív viselkedésterápiával lehetne csökkenteni a betegség kialakulását."

"A depresszió világszerte vezető oka a megbetegedéseknek és munkaképtelenségnek. A betegség visszaszorítása a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. 2020-ra a második helyre zárkózhat fel a szív-és érrendszeri megbetegedések mögé. Az orvost felkereső betegek mintegy negyede szenved depressziótól, akár 10 éven át is. A kutatásunk következő lépcsőfoka az lesz, hogy kifejlesszük az eszköz orvosok által használható változatát a megelőzéshez. Reméljük, hogy sikerül egy nagyléptékű kísérletet végeznünk e célból" - mondták a szakemberek.

Érdekli a téma? Kattintson Depresszió rovatunkra, ahol választ kap kérdéseire!

Animáció: HáziPatika.com