HáziPatika.com

Nem ön tehet róla, ha kövér!

A túlsúlyosok esélyeit a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a szívbetegségek kialakulására semmiféle uniformizált diétás program nem képes csökkenteni - állítják az Európai Unió kutatói.

Az Európai Unió "Lipgene" elnevezésű kutatási sorozata bebizonyította, hogy a globális túlsúly probléma egyetlen lehetséges megoldása a genetikai tényezőket is figyelembe vevő egyéni diétás programok kifejlesztésében rejlik.

A kórosan elhízott emberek költségei évente mintegy 32.8 milliárd euróba kerülnek az EU-nak. A jelenlegi tendencia szerint 2050-re az európaiak fele túlsúlyos lesz.

A túlsúly legfőbb oka a túlzott kalória-bevitel, elégtelen testmozgás és mozgásszegény életmód mellett. A túlsúly világszerte hatalmas problémát jelent, különösen, mert közvetlen összefüggésbe hozható a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákbetegségek kialakulásával.

"Kutatásaink során összesen 500 önkéntest kértünk meg, hogy vegyenek részt a kísérletben, amelynek során a különböző étrendek hatásait vizsgáltuk a túlsúllyal összefüggésbe hozható metabolikus betegségek kialakulására" - nyilatkozta Helen Roche professzor, a Lipgene program vezető tudósa.

A négy vizsgált étrend közül az első viszonylag magas (telített) zsírtartalmú ételeket tartalmazott. A második, mediterrán étrend is magas zsírtartalmú ételeket tartalmazott, de ezek általában egyszeresen telített vagy telítetlen zsírok voltak. A másik két étrendben alacsony zsírtartalmú ételek szerepeltek.

A diétás program befejezése után a tudósok megvizsgálták a résztvevők egészségi állapotát (vércukorszint, testzsír, vérnyomás, koleszterinszint).

Bár általánosságban elmondható, hogy a telített zsírban gazdag étrend rontja, míg a telítetlen zsírsavakban gazdag diéta javítja a metabolikus betegségek kialakulásának esélyét, a genetikai tényezők is igen nagy szerepet játszanak az ilyen betegségek kialakulásában.

"Bizonyos betegek esetében még az alacsony zsírtartalmú étrend sem segíthet, míg másoknak a magas zsírtartalmú sem árt - nyilatkozta Roche professzor - A genetikai tényezők rendkívül fontossággal bírnak ebben az esetben. A jövőben a hatékonyabb fogyás érdekében olyan módszert kell kifejlesztenünk, ami az elsődleges genetikai és öröklött tulajdonságokat is figyelembe veszi."

"A genetikai tulajdonságaink ismeretében egyéni diétás programot kérhetünk majd a jövőben, így a túlsúly következtében kialakuló betegségek előfordulása reményeink szerint jelentősen csökkenhet" - nyilatkozta Roche professzor.