HáziPatika.com

Igyon vörösbort az Alzheimer-kór ellen!

A vörösbor nemcsak a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében lehet jótékony hatású, hanem bizonyos daganatok és az Alzheimer-kór kivédésében is szerepet játszhat.

A Kaliforniai Egyetem és a New York-i Mt. Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vörösborban természetesen előforduló úgynevezett polifenolok gátolják az agysejteket pusztító plakkok kialakulásában szerepet játszó fehérjék képződését és csökkentik a már meglévő plakkok toxicitását, így visszaszorítják a kognitív hanyatlást.

A polifenolok közé több mint 8000 vegyület tartozik, melyek a borban, teában, mogyoróban, különféle bogyókban, kakaóban és számos más növényben is nagy koncentrációban megtalálhatók.

"Az eredményeink egyszerűen értelmezhetőek" - mondta Dr. David Teplow, a kutatás vezetője. "Ha a vizsgált fehérjék nem tudnak összekapcsolódni, toxikus felhalmozódás sem jöhet létre, így nincs mérgező hatás. Felvetődik, hogy a vegyület Alzheimer-kóros betegekben csökkentené a toxikus termékek kialakulását, megelőzhetné a betegség kialakulását és javítana a már beteg emberek állapotán is. Az Alzheimer-kór oki kezelése jelenleg nem létezik és a közelmúlt különböző klinikai gyógyszerkísérletei kudarcot vallottak. Így szerintünk a polifenolok klinikai kipróbálása fontos lépés lehet a betegség kezelésében" - mondta dr. Teplow.

Animáció: HáziPatika.com