HáziPatika.com

Az idősgondozás modernizálása

5,3 millió dollárt fektet be az idősek gondozását forradalmasító technológia kidolgozásába a General Electric Healthcare üzletága - jelentették be a sajtó képviselői előtt. A kutatást a magyar kormány is támogatja.

895 millió forint (4.2 millió USD) támogatást kapott a magyar kormánytól kutatásra és egy olyan új egészségügyi megfigyelő (monitoring) rendszer kifejlesztésére a GE Healthcare és a GE vállalatcsoport PPP rendszerben vezetett - a magán és a közszektor szervezeteit magában foglaló- konzorciuma.

A cél, hogy új módszerek alkalmazásával lehetővé tegyék az idős emberek egészségügyi állapotának otthoni figyelemmel kísérését.
A GE Healthcare további 238 millió forintot (1.1 millió USD) fektet be a programba - olvasható az eseményről kiadott sajtóközleményben.

A 2008-ban induló három éves program az egészségügyi cégek szakértőit, valamint vezető tudományos intézeteket fogja össze azzal a céllal, hogy egy integrált rendszert és olyan új eljárásokat fejlesszenek ki az idős emberek egészségügyi állapotának távirányítású sürgősségi ellenőrzése, melyek elődlegesen az idegrendszeri betegségek, mint például a stroke, a depresszió vagy a demenciában szenvedők esetében alkalmazhatóak.
A konzorcium kutatást is indít egy olyan sürgősségi ellenőrzési rendszer kifejlesztésére, mely egyszerre lesz alkalmas az aktivitás szintjének, és az olyan alapvető életjelek, mint a vérnyomás és a szívhang vizsgálatára, így egy potenciálisan fellépő egészségügyi állapotváltozás vagy vészhelyzet kialakulása esetén, azonnal riasztani tudja a gondozókat.

A GE Healthcare által vezetett konzorcium magába foglalja a magyarországi egészségügyi iparág képviselőit úgymint a Mednet 2000 és a Meditech Kft-t együttműködésben a Veszprémi Pannónia Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Budapesti Műszaki Főiskolával. A konzorcium 71 kutató (és azok asszisztenseit) alkalmazását és 23 új munkahely megteremtését biztosítja Magyarországon.

Új szemléletre van szükség, hogy az idősek minél tovább élhessenek saját lakókörnyezetükben. Ez ugyanis jobb az érintetteknek és olcsóbb az államnak.
Az integrált otthoni beteggondozással kapcsolatos elképzelések megvalósításához ezért a magyar kormány pályázat útján elnyerhető összegekkel is támogatja a gazdaságfejlesztési stratégiába illő kezdeményezést: az idősek otthoni biztonságát és önállóságát segítő technológiák kifejlesztését.

Szerte Európában egyre több az idős ember, és sokan laknak nagy távolságra rokonaiktól. Ezért új módszerekre van szükség, hogy ezen emberek egészségét is figyelemmel lehessen kísérni, távolból is.
A távirányítással működtethető úgynevezett "telemonitoring" ellenőrzési rendszer segítségével ápolók figyelemmel kísérhetik az élettani változásokat, ellenőrizhetik, hogy megtörtént-e a gyógyszerbevétel, riasztást kapnak a szokásos szintektől való eltérések esetén, ami elesésre, betegségre, vagy egyéb vészhelyzetre is utalhat.
Magyarországon már országszerte működnek a távirányítású egészségügyi ellenőrző hálózatok korszerű prototípusai, amelyeket a konzorcium a további fejlesztések kiinduló bázisaként kíván használni.