HáziPatika.com

Vizeletből frissítő? A NASA-nál igen!

Hamarosan megduplázódhat a Nemzetközi Űrállomás legénysége. Ez jelentős vízkészletet von maga után, amit egy újfajta berendezéssel szándékoznak előállítani.
A víz-újrahasznosító berendezés az űrhajósok vizeletéből állít elő emberi fogyasztásra alkalmas vizet. "Eltekintve egy enyhe jódos utóíztől, a víz legalább olyan minőségű, mint a földi csapvíz. Én magam is tartok otthon belőle, és szerintem semmi baj az ízével" - nyilatkozta Bob Bagdigian, a NASA mérnöki csapatának munkatársa.

A NASA reményei szerint a gép napi hat gallon víz előállítására lesz képes, amivel a víz 92 százaléka hasznosítható újra. Az űrhajósok vizeletét desztillálás, szűrés, oxidáció és ionizáció segítségével tisztítják meg, majd némi jódot adnak hozzá a mikrobák ellen.

A 250 millió dollár értékű víztisztító berendezés a tervek szerint pénteken kezdi meg útját a Nemzetközi Űrállomásra a NASA 124. űrutazási programjának keretében. A kilövést helyi idő szerint péntek este 7 óra 55 percre tervezik a floridai Kennedy Űrközpontban. Ha minden a tervek szerint halad, a szerkezetet már szombaton elkezdhetik üzembe helyezni az űrhajósok.

A víztisztító berendezésen kívül az Endeavour további két hálószobát, egy hűtőszekrényt, új testedzésre alkalmas gépeket, valamint egy második mosdót is szállít az űrállomásra. "Most, hogy a legénység 12 főre bővült, időszerűvé vált egy második illemhely felállítása is. Így sokkal kényelmesebb lesz az élet az állomáson" - nyilatkozta Sandra Magnus, az Endeavour űrhajósa.

A víz újra felhasználása rendkívül fontos, hiszen a mostani berendezés bevezetése előtt az űrsiklók látták el friss vízzel az űrállomást. "Azt azonban senki nem várhatja tőlünk, hogy 12 embernek folyamatosan szállítsuk a vizet a Földről. Az újrahasznosítás ilyen szempontból létfontosságú" - nyilatkozta Ron Spencer repülésirányító.

Animáció: HáziPatika.com