HáziPatika.com

Széles csípő = korai halál?

A szélesebb csípő majdnem kétszeresére növeli az idő előtti halál valószínűségét - áll egy nagyszabású európai tanulmányban.

A New England Journal of Medicine kiadásában megjelent kutatás szerint a test közepénél tárolt zsír akkor is jelentős egészségügyi kockázatot jelentett, ha ezen emberek a BMI szerint nem estek még a túlsúlyos kategóriába sem. Gyakorlatilag a csípőkerület minden 5 centiméterének növekedésével 17 százalékkal nőtt a halálozási kockázat férfiaknál és 13 százalékkal a nőknél.

"A tanulmány legfontosabb eredménye az, hogy nemcsak a túlsúly, hanem a testzsír eloszlása is növeli az idő előtti halálozás kockázatát" - mondta Tobias Pischon, a Potsdam-Rehbrückében található Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Az eredményeknek arra kellene rávenniük az orvosokat, hogy ne csak a testsúlyukat, hanem a csípőkerületüket is mérjék meg azoknak a betegeknek, akik hozzájuk fordulnak - olvashatjuk a londoni Imperial College, a Német Táplálkozástudományi Intézet és más európai résztvevők által lefolytatott vizsgálatban.

"A jó hír az, hogy nincs szükség drága vizsgálatokra és nem kell sokat várni az értékelésre és a kockázat felmérésére - gyakorlatilag semmibe sem kerül a derék- és csípőbőség megmérése" - nyilatkozta Elio Riboli, a londoni Imperial College Közegészségügyi és Járványügyi Intézetének munkatársa, az EPIC vizsgálat európai koordinátora. "Ha valakinek nagy a csípőbősége, valószínűleg többet kell naponta mozognia, kevesebb alkoholt fogyasztania és átgondolnia az étrendjét. Ez nagy lépést jelent a korai halálozás kockázatának csökkentésében."

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com