HáziPatika.com

Új prosztatatát növesztettek egyetlen sejtből

Biológus kutatóknak sikerült egérben egyetlen kiinduló sejtből prosztatát növeszteni, mely jelentős lépésnek számít a laboratóriumi átültethető szövetkészítésben.

A kaliforniai Genentech biotechnológiai cég négyfős kutatócsoportjának azután sikerült a hőstettet végrehajtani, hogy azonosítottak egy primitív, több irányba fejlődni képes sejtet, vagyis őssejtet az egerek prosztatájában. A sejtet, melyet markere alapján CD117-nek hívnak, a laboratóriumi egerek veséje alá ültették be, áll a brit tudományos újságban, a Nature-ben megjelent közleményben. A 97 sejtbeültetésből 14 működő prosztata fejlődött ki. Az utóbbi években az őssejtek folyamatosan a kutatók érdeklődésének középpontjában állnak, mivel segítségükkel elméletileg lehetőség nyílik betegségek vagy baleset miatt károsodott szövetek pótlására.

Leginkább a magzati őssejtek vonják magukra a figyelmet, mivel ezek még pluripotensek, vagyis a szervezet bármely szövetévé képesek átalakulni.

Léteznek azonban úgynevezett unipotens felnőtt őssejtek is, melyekbe már be van programozva, hogy milyen irányba fejlődjenek tovább. A mostani vizsgálathoz ilyeneket használtak fel. Jelentős nehézségekbe ütközik azonban az ilyen unipotens sejtek elkülönítése, illetve annak biztosítása, hogy az élő állatba ültetve eredményesen regenerálódjon a kívánt szövet. 2006-ban két kutatócsoport is áttörést ért el azzal, hogy sikeresen növesztett emlőmirigyet egyetlen őssejtből. A Genentech kutatói gyanítják, hogy emberben szintén megtalálhatóak a CD117 őssejtek, ám további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy ezek a sejtek nyomonkövethetők-e, illetve alkalmasak-e regenerációs forrásként. A prosztata egy kisméretű mirigy, mely közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Segíti az ondófolyadék termelését, és az ondó kiválasztását. A fejlett országokban a prosztatarák a vezető ráktípusok egyike.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com