HáziPatika.com

Önimádók vezető szerepben

Gyakrabban válnak csoportvezetővé a nárcisztikus (önimádó) emberek - állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók szerint ez a jelenség a vezető nélküli csoportok esetében is igaz, bár az önimádó emberek semmivel nem teljesítenek jobban ebben a szerepben, mint a többi ember. A nárcisztikus emberek általában erősen énközpontúak, túlbecsülik saját képességeiket, ugyanakkor híján vannak az empátiának.

"Az érdekes ebben az egészben az, hogy nemcsak a nárcisztikusak tekintenek magukra vezetőként, de a csoport többi tagja is" - nyilatkozta Amy Brunell, a kutatás vezetője, az Ohio Állami Egyetem pszichológus segédprofesszora.

"Nem csoda, hogy a nárcisztikus típusú emberekből gyakran válnak vezetők, hiszen szeretik, ha hatalmuk van, magabiztosak, megnyerők és extrovertáltak. A gond csak az, hogy ezen tulajdonságaikkal együtt sem szükségszerűen jobb vezetők" - nyilatkozta Brunell professzor.

A kutatásban közel 430 önkéntes egyetemista vett részt, akik először mind különböző személyiségteszteket töltöttek ki. A hallgatókat ezután négy csoportra osztották, és megkérték, válasszák ki a vezetőjüket. Az önkéntesek másokat és magukat is jelölhették a vezető szerepére. Az eredmények szerint a személyiségteszten nárcisztikus jegyeket mutató hallgatók szinte minden esetben saját magukat jelölték a vezető szerepére. Általánosságban elmondható, hogy a csoport többi tagja is ezeket a személyeket tartotta a legalkalmasabbnak a vezetői szerepre.

Ezek után, hogy felmérjék a vezetők rátermettségét, kitöltettek velük egy tesztet, amelyben 15 olyan dolgot kellett kiválasztaniuk, amelyek segíthetik őket és csoportjukat a túlélésben egy esetleges katasztrófa esetén. Az eredményeket összehasonlították egy katonai túlélési szakértő által összeállított listával. Kiderült: a nárcisztikus vezetők semmivel nem teljesítettek jobban a túlélési teszteken, mint az átlagemberek.

Fontos azonban, hogy a nárcisztikus magatartást ne keverjük össze az egészséges önbizalommal. "Az egészséges önbizalommal megáldott emberek bár magabiztosak és megnyerők, de empatikusak és törődőek is. A nárcisztikusokat nem érdekli a többi ember, csak saját maguk. Az igazság az, hogy megfigyeléseink szerint bizonyos esetekben az ilyen emberekből még rosszabb vezetők válhatnak, mint az átlagemberekből, hajlamosabbak ugyanis a kockázatvállalásra és a hanyagságra" - magyarázza Brunell professzor.