HáziPatika.com

Nem tudnak üvölteni a fájdalomtól!

Vajon a súlyos agysérülésből felépült, de verbálisan és nem-verbálisan is kommunikálni képtelen páciensek is éreznek fájdalmat? A Liége Egyetem tudósainak kutatásai szerint a vegetatív állapotban lévő páciensek is öntudatuknál lehetnek, ezért ugyanúgy érzékelik a fájdalmat.

A Cyclotron Kutatóközpont és a Liége Egyetem tudósai PET scannelést (pozitronemissziós tomográfia) alkalmazva vizsgálták egyes vegetatív állapotban lévő páciensek agyi folyamatait fájdalomérzékelés közben.

A vizsgálatokat ezután megismételték egészséges pácienseken is, az eredményeket összehasonlítva pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a vegetatív állapotban lévő betegek, bár nem tudnak saját magukról, és a környezetükről, de hasonlóan érzékelik a fájdalmat, mint az egészségesek, ezért ugyanúgy szükségük van fájdalomcsillapítókra, mint a többi páciensnek.

A kutatást Steven Laureys, a Coma Science Group professzora vezette. A részletes kutatási anyag pedig a 'Lancet Neurology' című szaklap eheti számában olvasható.