HáziPatika.com

Ne viseljen ilyen cipőt! Megnyomorodik!

A kreációk maradandó károsodást okozhatnak viselőjüknek. "Megkérdőjelezem a tervezők elmeállapotát. Hamarosan csoportos bírósági keresetek tömkelege várható" - mondta az Ausztrál Ortopédiai Szövetség alelnöke, Brenden Brown.

A toronyszerű lábbelik elképesztően népszerűek Milánó, London és New York kifutóin. Olyan divatőrült hírességek vezetik a sort, mint Victoria Beckham. A külsőség azonban nem olcsó mulatság, akár a cipő áráról, akár a későbbi orvosi kezelésről beszélünk.

A sarok nélküli, combig érő latexcsizma, amit múlt héten Beckhamnén is lehetett látni, a brit-olasz tervező, Antonio Berardi "alkotása", és 3 300 fontba kerül. A benne elszenvedett balesetek azonban sokkal többet is kihúzhatnak a pénztárcánkból. "Valóban fennáll a hanyatt esés veszélye. Elképzelni sem tudom, hogy képes járni abban a csizmában."

Az amerikai Marc Jacobs által tervezett sarok nélküli cipők csak kicsit barátságosabbak ennél. "Ismétlem: rettentő bizonytalan lesz benne a járás. Olyan, mint egy mérleghinta: vagy előre lök, vagy hátra."

A londoni tervező páros, Aminaka Wilmont ennél is bizarrabb ötlettel állt elő. A modellre pár, cipő nélküli cipősarkat erősített néhány fekete anyagdarabkával. "Látni lehetett, hogy a modell a lábujjaival markolássza a lábbelit!" - mutatta Brown. "Ennek sok-sok fájdalom és kínlódás lesz a vége."

Az olcsóbb termékek is csatlakoztak az egyensúlyozó mutatványhoz. Az ausztrál Zu üzlethálózat 150 ausztrál dollárért árusítja az építészeti ékeket. "A viselésükhöz minimum artistának kell lenni, annyira bizonytalanná válik benne a járás. Tulajdonosaikra igen erős bokafájdalmak várnak."

A Grazia szerkesztője, Alison Veness-McGourty szerint a divatot nem lenne szabad ennyire komolyan venni. "Az ortopéd orvos olyan, mint egy bankigazgató. A sarok már majdnem művészet. Ebben a szezonban még az életnél is többet érnek."

Animáció: HáziPatika.com