HáziPatika.com

Ventilátorral drámaian csökkenthető a csecsemőhalálozás!

72 százalékkal csökkenti a hirtelen bölcsőhalál előfordulását, ha a csecsemők szobájában ventilátort működtetnek - derül ki Dr. De-Kun Li, az oaklandi Kaiser Permanente kutatójának legfrissebb közleményéből, mely az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine októberi számában olvasható.

Bár az Egyesült Államokban a bölcsőhalál előfordulása jelentősen csökkent az utóbbi években (1992-ben 1,2 eset jutott 1000 születésre, 2003-ban 0,53), a váratlan csecsemőhalál még mindig vezeti a csecsemőkori haláloki listát.

Li elmondta, hogy a jelenlegi elmélet szerint azért következik be a halál, mert a csecsemő újra és újra szén-dioxidot lélegez be, és vagy nincs ereje megmozdulni, vagy nem elég fejlett az idegrendszere, hogy észlelje a veszélyt, mindenesetre a szén-dioxid a légutakban marad. Szakértők genetikai és környezeti tényezőket is valószínűsítenek a halálos folyamat hátterében. Rizikótényezőnek számít a hason alvás, vagy a puha ágynemű használata. Liék szerint a cumival alvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

A ventilátor védő szerepének vizsgálatához 185 bölcsőhalált halt csecsemő és 312 véletlenszerűen kiválasztott, azonos életkorú, etnikumú és lakóhelyű csecsemő édesanyját kérdezték meg. Megállapították, hogy a ventilátorral felszerelt hálószobában alvó csecsemők számára 72 százalékkal kisebb a bölcsőhalál esélye, mint társaiknak. A nyitott ablak szintén csökkentette valamelyest a rizikót, ám ez nem érte el a statisztikailag szignifikáns mértéket. Természetesen ügyelni kell azonban arra, hogy a ventilátort ne túl közel a gyermek ágyához szereljük fel, és a veszélyes szerkezethez a csecsemők semmiképp se tudjon hozzáférni.