HáziPatika.com

Nyálvizsgálat - szájrákszűrésre

A szájban található pikkelysejtes karcinóma már egy egyszerű nyálvizsgálattal felismerhető lesz a jövőben. A kutatók szerint a nyálban bizonyos fehérjék jelenléte utalhat a rákos megbetegedésekre - olvasható az U.S. Clinical Cancer Research című szaklap október elsejei számában.

A tudósok összesen 64 egészséges, és 64 szájüregi pikkelysejtes karcinómában szenvedő beteget kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevőktől vett nyálminták vizsgálata során kiderült, hogy akad egy biomarker, amely a rákos betegek nyálában az esetek 93 százalékában megtalálható.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a nyál igen hasznos lehet a diagnosztizálásban, de ez az első tanulmány, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy a nyálban található fehérjék a szájüregi daganatok diagnosztizálásában is segíthetnek. Mivel a nyálminta vétel igen egyszerű és teljesen noninvazív folyamat, a jövőben a szájüregi daganatok diagnosztizálása jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat.

"Bár még csak a kísérleti fázisban vagyunk, célunk az, hogy minél hamarabb a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegyük ezt a tesztet, ezzel pedig sok orvos és beteg életét könnyítsük meg" - nyilatkozta Dr. Shen Hu, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

"Reméljük a jövőben a mindennapi diagnosztikai gyakorlat része lehet ezeknek a biomarkereknek a mérése" - nyilatkozta Dr. Hu.