HáziPatika.com

Nem engednének piacra egy alkoholos energiaitalt

Az alkoholos energiaitalok ellen emel szót 25 amerikai állam főügyésze. Egy új termék piacra kerülését is szeretnék megakadályozni.

A MillerCoors LLC vezérigazgatója és elnöke, W. Leo Kiely által szeptember 17-én kapott levélben a főállamügyész kételyeit fejezi ki egy termékkel kapcsolatban, amely 8 térfogatszázalék alkoholt fog tartalmazni, és "komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent Amerika ifjúsága számára" - közölte az államügyész.

A főügyész a Dr. Mary Claire O'Brien (Wake Forest Egyetem) sürgősségi orvostani és közegészségügyi professzor által végzett 2008-as vizsgálatot idézi. A tanulmány címe: "Koffeines koktélok: Energiaital fogyasztás, magas kockázatú ivás és alkohollal kapcsolatos következmények a fiatal felsőoktatási hallgatók körében".
O'Brien kutatócsoportjának megfigyelései szerint az alkohol és energiaitalok keverékét fogyasztó hallgatóknál szignifikánsan magasabb volt az alkohollal kapcsolatos következmények, például a szexuális zaklatás vagy a sérülés előfordulása.

Az alkoholos energiaitalok íze és kinézete olyan, mint a nem alkoholos energiaitaloké. O'Brien szerint népszerűek a fiatalok körében, akik gyakran azt hiszik - helytelenül -, hogy az italok koffeintartalma ellensúlyozza az alkohol bódultságot okozó hatásait.