HáziPatika.com

Ön tehet róla, ha szélütést kap!

Évente 18 ezer halálos áldozata van Magyarországon a szélütésnek, orvosi néven stroke-nak.
A betegek 25 százaléka 60 éves kora előtt esik át agyiér-katasztrófán, és a férfiak jobban veszélyeztetettek: átlag 5 esztendővel hamarabb kapnak stroke-ot, mint a nők.
Szakemberek becslése szerint körülbelül 200-250 ezer szélütésen átesett beteg él Magyarországon - ellátást, gyógyszeres kezelést és odafigyelést igényelve a hozzátartozóktól és az egészségügyi ellátórendszertől..

Ez volt a témája annak a konferenciának, amelyre Európa több országából, valamint Amerikából, Ausztráliából, Afrikából érkeztek a szakemberek, hogy megvitassák a legújabb tudományos eredményeket. A Xth International Symposium on Thrombolysis and Acute Stroke Therapy elnevezésű nemzetközi szimpóziumon rámutatnak arra is, hogy mindenkinek magának kell tennie azért, hogy megelőzze ezt a súlyos betegséget.

A betegség legfőbb kockázati tényezője a kezeletlen magas vérnyomás. A stroke-os betegek több mint kétharmada szenved magas vérnyomásban, amely az agyérbetegségek rizikóját mintegy 2-7-szeresére növeli.
A dohányzás az agyérbetegségek kialakulásának 10-15 százalékáért felelős. Fokozza az érelmeszesedést, a trombózis kialakulását és emeli a vérnyomást. Cukorbetegség esetén a kockázat 2-3-szorosára nő. Egyéb rizikótényezőként kell megemlíteni a zsíranyagcsere-zavarokat, a magas konyhasó bevitelt, a túlzott alkoholfogyasztást és a mozgásszegény életmódot - hívtál fel a figyelmet közleményükben a konferencia résztvevői.

A stroke kialakulásának esélyeit csökkenteni tudjuk a vérnyomás normális szinten tartásával, a dohányzás elhagyásával, megfelelő zsír- és sószegély táplálkozással, rendszerese testmozgással és nem utolsó sorban az orvos utasításainak betartásával, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

Európában a rák és a szívbetegségek után a stroke a 3. leggyakoribb haláloki tényező. Évente 1,4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében, és a rokkantságok legnagyobb részéért is a stroke a felelős.