HáziPatika.com

A tehéntej rossz a csecsemőnek!

Bár az anyatejes táplálás a legtökéletesebb és leginkább követendő, annak hiányában tilos a tehéntej adása 1 éves kor alatti kisbabáknak, helyette inkább a modern tápszerek használatát tartja a gyermekek egészségének szempontjából jónak a Magyar Gyermekorvosok Társasága - hangzott el a Cumisüveg és Tudomány elnevezésű sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Ha az édesanyának nincs elég teje, akkor a lehető legrosszabb megoldás a tehén- vagy kecsketej adása, mivel ezekben a tejekben az anyatejnél háromszor több fehérje, háromszor-ötször több só,
négyszer több ásványi anyag van, ezek pedig súlyosan megterhelik a gyermek veséjét és emésztőrendszerét, növelik a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek előfordulását - ismertette a veszélyforrásokat dr. Szabó László a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A hígítás azért nem megoldás, mert a tehén- és kecsketej kalóriatartalma ugyanannyi, mint az anyatejé, így ha kétszeresére vagy háromszorosára hígítjuk, akkor a gyermek nem jut elegendő kalóriához, nem fog megfelelően fejlődni, minőségileg éhezik.
- A tehén- és kecsketejben ugyanakkor sokkal kevesebb a vas, ez vérszegénységet okozhat és rontja a gyermek értelmi képességeit is. Ráadásul az anyatejjel ellentétben az állati tejben nincs úgynevezett élelmi rost sem, amire a bélrendszer egészséges baktériumflórájának kialakulásához lenne szükség - mondta dr. Dezsőfi Antal gasztroenterológus.
A még fejletlen emésztő- és bélrendszer működését megzavarja az állati tej, így a gyermek később is hajlamos lehet betegségekre, allergiára - tette hozzá a szakorvos.

A beszélgetésen több alkalommal is elhangzott, hogy a szoptatás, az anyatejes táplálás a legegészségesebb, az anyatej tartalmazza mindazt, amire egy csecsemőnek szüksége van élete első fél évében, és a szakma azt vallja, hogy a kisgyermek 1 éves koráig a fő táplálék továbbra is az anyatej, melyet a hozzátáplálás szabályai szerint kell kiegészíteni néhány egyéb élelmiszerrel.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága ismertette annak a reprezentatív felmérésnek az eredményeit, amelyben - egy tápszergyártó cég támogatásával - édesanyákat kérdeztek ki arról, hogyan és mivel táplálják kisgyermeküket.
Kiderült, hogy az édesanyák 60 százaléka szoptatja gyermekét fél éves korig, azonban szakemberek megdöbbentőnek tartják, hogy a csecsemők 14 százaléka kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, az 1. születésnapjához közeledve pedig már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet.

Téves ismereteik vannak sok édesanyának a tejből készült élelmiszerek bevezetéséről is. Bár ez káros, a 10 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek mégis a fele már hetente többször tejterméket kap, és egy éves kora előtt minden második gyermekek tejalapú édességet eszik.
- Vesét és emésztést megterhelő tejfehérje és a magas ásványi anyag tartalom mellett az ízesített tejdesszertek ezért károsak az egy évnél fiatalabbak számára, mert hirtelen megemelik a vércukorszintet, így a kisgyermek ugyanebből az édességből kér újabb adaggal, a számára szükséges zöldséget, gyümölcsöt, életkornak megfelelő húst és gabonaféléket pedig elutasítja. Ez az étkezési forma elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet - mondta Kajáry Cecília dietetikus, aki hozzátette, hogy a tejdesszerteket sokan használják jutalmazásra is, ami a felnőttkori nassolás kialakulásához vezethet.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságát a kutatási eredmények májusi ismertetése óta több szoptatással foglalkozó szakmai szervezet is támadta, hogy egyrészt tápszergyártó cég által szponzorált kutatást ismertet, másrészt nem áll ki ugyanilyen határozottan és tevékenyen a szoptatás támogatása mellett.

A La Leche Liga Magyarország és a "Szoptatásért" Magyar Egyesület közös állásfoglalása szerint a csecsemők és a családok érdekeit jobban szolgálná a szoptatás népszerűsítése, hiszen akkor nem állna elő az a helyzet, hogy az édesanyának mással kellene pótolnia a legoptimálisabb táplálékot, az anyatejet.
"Az anyatej mennyisége nem csökken szükségszerűen a második félévben, helyes szoptatási gyakorlattal a csecsemő életkorának megfelelő anyatej-ellátottsága egyéves koron túl is fenntartható" - olvasható közleményükben, amelyben hivatkoznak az Egészségügyi Világszervezet 1986. május 16-i Közgyűlésére, ahol kijelentették, hogy "...a csecsemők speciális készítményekkel (úgynevezett 'követő tápszerekkel') történő táplálása teljességgel szükségtelen."

A szoptatást támogató szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozókat és a családokat abban kellene segíteni: az édesanya a szülés után azonnal szoptathasson. Sokkal több figyelmet kell fordítani arra, hogy az édesanyákat hozzáértők tanítsák meg szoptatni, illetve segítsenek a szoptatás fenntartásában.

A sajtóbeszélgetésen feltett kérdésekre válaszolva a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke cáfolta, hogy a szoptatás ellenében támogatnák a tápszereket.

Dr. Szabó László azt mondta, hogy a társaság eddig és ezután is az anyatejes táplálást tartja a legmegfelelőbbnek fél éves korig kizárólagosan, fél és egy éves kor között továbbra is az anyatej legyen a fő táplálék, és elfogadják az egy éven túli szoptatás hasznát is. Azt hangsúlyozta azonban, hogy amennyiben egy édesanya nem tud elég anyatejet biztosítani gyermekének, akkor a tápszer adását támogatják a tehén- és kecsketejjel, illetve bármilyen más étkezéssel szemben.

Kéky Kira