HáziPatika.com

Fogmosással a szívinfarktus ellen

Íme egy újabb jó ok a fogmosásra: egy tanulmány szerint a szájápolás elhanyagolása megnöveli a szívroham és a stroke kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szívbetegség az első számú gyilkos világszerte, évi 17 millió életet követelve. A dohányzás, az elhízás és a magas koleszterinszint a leggyakoribb okai, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az elhanyagolt fogíny is felkerülhet a listára.

"Rájöttünk, hogy a bakteriális fertőzések önálló kockázati tényezőt képeznek a szívbetegségre" - nyilatkozta Howard Jenkins, a brit Bristol Egyetem kutatója az Általános Mikrobiológiai Társaság Dublinban megrendezett ülésén. "Más szóval mindegy, milyen karcsúak, fittek vagy egészségesek vagyunk, a rossz fogak által hozzájárulunk a szívbetegség kockázatának növekedéséhez."

Az emberi szájban mintegy 700 különféle baktérium található, és a fogmosás elhanyagolása elősegíti e kórokozók elszaporodását. A többségük jóindulatú, és némelyik jelenléte fontos a jó egészségi állapothoz. Az új kutatás szerint azonban néhány olyan biológiai lejtmenethez vezethet, amely a szívrohammal és a stroke-kal összefüggő artéria-betegségeket eredményezhet.

"A száj az emberi test talán legszennyezettebb területe" - állítja
Steve Kerrigan, a dublini Királyi Sebészeti Kollégium tagja. "Ha a fogínyvérzés miatt nyitott valamelyik véredényünk, baktériumok juthatnak a véráramba." Amint a véráramba kerülnek, bizonyos baktériumok a vérlemezkékhez tapadnak, és ezáltal alvadásra kényszerítik őket a vérerekben, ami csökkenti a szívbe irányuló véráramot.

"Imitáltuk a vérerekben és a szívben lévő nyomást, és demonstráltuk, hogy a baktériumok eltérő mechanizmusokat alkalmaznak a vérlemezkék összetapadásának kiváltásához, ami lehetővé teszi a baktériumok teljes mértékű betokozását". Ez nemcsak szívbetegséget és stroke-ot kiváltó állapotokat okoz, hanem megvédi a baktériumokat az immunrendszertől és
az antibiotikumoktól is. "Ezek az eredmények megmutatják, miért nem minden esetben hatnak az antibiotikumok a fertőzéses eredetű szívbetegségek kezelésében" - mondja Jenkins.

Egy másik kutatás során az új-zélandi Otago Dunedin Egyetem
kutatócsoportja Greg Seymour vezetésével kimutatta, hogyan képesek a szájból származó más baktériumok ateroszklerózist, vagyis az artériafalak keményedésével járó érelmeszesedést kiváltani.

Minden organizmus, beleértve az embereket és a baktériumokat is, "stressz-fehérjéket" termelnek, olyan molekulákat, amelyeket a gyulladás, a toxinok, az éhezés, az oxigénhiány vagy ehhez hasonló állapotok során termelődnek. A stressz-fehérjék egyik célja az, hogy keresztülvezesse a többi fehérjét a sejtmembránon. Idegen testekre, úgynevezett antigénekre is rákapcsolódnak azonban, és elszállíthatják
ezeket az immunsejtekhez, ami immunválaszt vált ki a szervezetben.

A szervezet normál esetben nem támadja meg saját stressz-fehérjéit. A hasonló bakteriális stressz-proteinek azonban kiváltanak választ, és amint ez bekövetkezik, az immunrendszer nem képes többé különbséget tenni a kettő között. "Fehérvérsejtek gyűlhetnek fel az artériák szöveteiben, érelmeszesedést okozva" - magyarázta el a szakember.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com