HáziPatika.com

Vigyázzon, hogy ki előtt sétál! Elárulja magát!

Korábbi kutatások során kiderült, hogy egy ember járásából rengeteg dologra lehet következtetni: az illető nemére, korára, sőt hangulatára is. Egy most megjelent cikk szerint a férfias mozgást úgy érzékeljük, mintha az illető felénk tartana, a nőiest pedig, mintha épp a velünk ellenkező irányba mozogna.

A cikk alapját képező kutatás során a tudósok önkénteseket kértek meg, hogy elemezzék a modellek mozgását. A modellekből a megfigyelők csak az ízületeik mozgását látták, így alakjukból nem tudtak következtetni a modell nemére és korára.

"Rendkívül érdekes volt a kísérlet, hiszen ha valakinek csak a körvonalát és az ízületeit látjuk, akkor mozgás nélkül nem tudjuk eldönteni az illető merre néz. Azonban amint elindul, azonnal képesek vagyunk megmondani, hogy férfit, nőt, időset vagy fiatalt látunk, és hogy az illető dühös vagy boldog. Mindezt csupán a mozgásból" - nyilatkozta Dr. Rick van der Zwan, az ausztrál Southern Cross Egyetem munkatársa.

A korábbi kutatások során főleg férfi modelleket alkalmaztak. Az ilyen kutatások alatt a tudósok felfigyeltek egy érdekes jelenségre: bár a megfigyelések során igen nehéz megmondani, hogy a modellek felénk sétálnak, vagy épp az ellenkező irányba, a megfigyelők szinte minden esetben azt látták, hogy a modell feléjük mozog. Ez a tudósok szerint azért van így, mert a férfiak mozgását felénk irányulónak érzékeljük, a nőket pedig ellentétes irányúnak.

"Ez a jelenség teljesen független a megfigyelő nemétől. Úgy gondoljuk, a biológiai mozgás fontos jelzéseket hordoz és támpontokat adhat olyan esetekben, amikor más tájékozódási tényezők bizonytalanok illetve elégtelenek. Bár további kutatások szükségesek a jelenség pontosabb megértéséhez, egyértelmű hogy valamilyen mélyen gyökeredző ösztönös észlelésről van szó"- nyilatkozta Dr. van der Zwan.