HáziPatika.com

Halál lehet a ránctalanítás ára?

Hónapokkal azután, hogy az amerikai hatóságok megkongatták a vészharangot, az európai szakértők is figyelmeztetnek a ránctalanító Botox injekció veszélyes mellékhatásaira - áll egy német híradásban.

A Focus heti hírmagazin hétfői számában az olvasható, hogy a Londonban székelő Európai Orvostudományi Iroda 2007 augusztusáig több mint 600 olyan esetről kapott jelentést, melyekben a népszerű kozmetikai kezelési móddal potenciálisan összefüggő mellékhatásokról írnak. 28 esetben hunytak el olyanok, akik Botox kezelésben részesültek. Németországban a Szövetségi Gyógyszer és Gyógytermék Intézetnek 210 jelentés van a birtokában, amelyek gyaníthatóan kapcsolatban állnak a milliók által használt ránckisimító eljárással. A Focus szerint ebből öt végződött tragédiával.

A Botox hatóanyagai, a botulinumtoxinok mind Európában, mind az Egyesült Államokban törzskönyvezve vannak néhány olyan állapot kezelésére, mint például a szemhéjak vagy a nyak izomgörcsének oldása, az arcvonások kisimítása vagy túlzott izzadás. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) februárban már figyelmeztetett, hogy a Botox használatának súlyos mellékhatásai lehetnek, akár halál is bekövetkezhet, de végül nem tiltották be azt. A Hivatal kiemelte, hogy egyetlen olyan páciens sem halt meg, akik kozmetikai céllal használták a Botoxot, azonban fokozott figyelemre szólított fel.

A természetben a bomló ételekben is megtalálható botulinumtoxin 40 milliószor hatékonyabb, mint a cián. Injekcióként adva már nagyon kis dózisban is megbénítja az izmokat és 4-6 hónapig gátolja összehúzódásukat - ez ideális a kisebb ráncok eltüntetésére, de a szakértők szerint lehet halálos is, amennyiben rossz izmot találnak el.

Az FDA szerint a Botox és a Botox Cosmetic cég a címkéken figyelmeztetnek az injekció helyén esetlegesen létrejövő mellékhatásokra, valamint a "ritka távolabb jelentkező mellékhatásokra", mint például az ideg-izom betegségekben szenvedőknél nyelési és légzési nehézségekre.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress