HáziPatika.com

Agytumort operáltak kulcslyukon keresztül, lézerrel

Francia idegsebészek pénteken bejelentették, hogy áttörést értek el az agydaganatok mini-kulcslyuksebészetében, miután sikeresen pusztítottak el daganatos sejteket egy apró, száloptikás lézer segítségével.

Alexandre Carpentier, a párizsi Pitie-Salpetriere Kórház sebésze szerint ez a beavatkozás világelső volt a maga nemében. Egyszerre több, igen fejlett technikai eszközt alkalmaztak általános szedáció helyett helyi érzéstelenítés mellett. Eddig nyolc önkéntest kezeltek a 2006 decemberében útjára indított kísérleti programban - mondta el Carpentier az AFP-nek.

"A betegek agyi áttétekben szenvedtek, melyeket különböző daganatok okoztak, többnyire tüdő- és emlőrák, amelyek ellen a hagyományos kezelés hatástalan maradt és egyébként inoperábilisak lettek volna" - nyilatkozta Carpentier. Az orvosok szerint az önkénteseknek átlagban mindössze három hónapjuk maradt volna hátra.

Az úttörő technika alkalmazása során egy parányi, mindössze 3 mm átmérőjű lyukat fúrnak a koponyába, melyen keresztül a sebész egy vízzel hűtött száloptikás lézert vezet az agyba. Az eszközt MR képalkotó eszköz irányítása mellett vezetik a tumorhoz. Minden három másodpercben egy számítógép számolja ki a lézer által elégetett terület hőmérsékletét, megelőzve a veszélyes túlmelegedést és biztosítva azt, hogy csak a daganatos sejteket pusztítják el.

A páciens csupán helyi érzéstelenítésben részesül, így eszméleténél van a műtét során, beszéddel segítve a ­team munkáját, hogy az agyi funkciók ne sérüljenek. Azonban "a beteg semmit nem érez az operáció alatt és általában 14 órával a műtét után elhagyhatja a kórházat, általában este, vagy másnap reggel" - mondta el Carpentier.

A betegek teljes kezelése két vagy több lépésben történik, eddig nem fordult elő agyzúzódás vagy epilepszia. Eddig nyolcból hatan teljesítették a teljes programot, közülük ötnél nem fordult elő relapszus (a rákos sejtek újbóli megjelenése az agyban) a kilenc hónapos megfigyelési periódus során.

"Ez az első alkalom, hogy a lézertechnológiát a koponyán belül használjuk, vagyis a zárt koponyán belül, MR használatával elkerülve a járulékos károkat. Ez az eljárás előhírnöke azoknak, amelyeknél az MR az idegsebészeti beavatkozás szerves része lesz" - nyilatkozta a sebész.

A kísérleti terápiás beavatkozásokat, amelyről a tanulmány az amerikai Neurosurgery című folyóirat legutolsó számában jelent meg, a Francia Egészségügyi Termékek Biztonsági Hivatalának felügyelete alatt folytatták le, valamint a houstoni M.D. Anderson Rákközpont és az orvosi lézerekre specializálódott texasi BioTex Inc. által rendelkezésre bocsátott felszereléseket alkalmazták.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress