HáziPatika.com

Sajnos hatásos a dohányreklám

A média képes a dohányzást népszerűsíteni, ám a dohányzás ellenes kampányok hatása sem lebecsülendő - derül ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felméréséből.

"A mostani az első beszámoló, mely arra a következtetésre jutott, hogy a reklám valóban népszerűsíti a dohányzást" - nyilatkozta Melanie Wakefield, a csaknem hétszáz oldalas beszámoló tudományos szerkesztője. Abban is első, hogy egyértelmű kapcsolatot mutat ki a mozifilmekben látható dohányzás és a fiatalok cigarettázási szokásai között, folytatta a szakember.

A felmérés eredményei a médiával kapcsolatban azonban nem kizárólag negatívak. A közlemény szerzői egy washingtoni sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a dohányzás ellenes kampányok bizonyítottan megváltoztatják a fiatalok dohányzáshoz való hozzáállását, csökkentik a cigarettázás esélyét a gyerekek körében, és elősegítik a felnőttek leszokását. Az összefoglaló elkészítése négy évbe telt, 23 szerző szakértő elemzését tartalmazza, és további számos szerző véleménye olvasható benne. Több mint ezer a témában megjelent tudományos közleményt elemeztek.

A főbb következtetések közt találjuk, hogy a média szerepe kulcsfontosságú a társaságban élő emberek tudás-, vélemény-, hozzáállás- és viselkedésformálásában. A dohánygyártók körülbelül 250 milliárd dollárt költöttek 1940-2005. közt reklámra és hirdetésre, ezzel a a cigaretta az egyik legtöbbet reklámozott termék az Egyesült Államokban. Az összeg egy jelentős része olyan promóciós tevékenységre ment el, mint például az árleszállítások, melyek a fiatalok számára különösen vonzóak.

A dohányipar három témával próbálja a fogyasztókat megfogni: egyrészt, hogy a dohányzás elégedettséget okoz, másrészt, hogy a veszélyei miatt nem kell aggódni, harmadrészt, hogy a dohányzás hozzásegít a társasági sikerekhez. Az is kiderült, hogy a dohányzás még mindig markánsan jelen van a mozifilmekben. A jelenlegi kasszasikerek legalább kétharmadában jelenik meg, ami tovább bátorítja a fiatalok dohányzását. Reménykeltő, hogy a dohányzás ellenes médiakampány valóban működik, és ezáltal csökken az esélye, hogy a gyermekek elkezdjék ezt a káros szenvedélyt.

Mindemellett kiemelendő, hogy az elmúlt negyven év során országszerte csökkent a dohányzók aránya, a felnőttek körében 50 százalékkal, ám még mindig minden ötödik amerikai cigarettázik, és több mint 4000 gyermek és tinédzser gyújt rá életében először naponta. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adataira hivatkozva azt is hangsúlyozták, hogy a cigarettázás több mint 400 ezer idő előtti halálesetért okolható évente, és átlagosan 14 évvel csökkenti a dohányosok várható élettartamát. Wakefield szerint innentől már a kormány feladata, hogy a tények ismeretében döntsön a hirdetések és reklámok szabályozásáról.

Animáció: HáziPatika.com