HáziPatika.com

Hatékony a fa a szagok ellen

A szárnyastelep köré ültetett fák megakadályozzák, hogy a kellemetlen szagok eljussanak a szomszédokhoz. A Delaware Egyetem kutatói megfigyelése alapján elegendő három sorban fákat ültetni ahhoz, hogy sem a por, sem az ammónia, sem pedig egyéb szagok ne érződjenek a környéken.

George W. Malone, a Delaware Egyetem szárnyastenyésztés szakértője és kollégái megállapították, hogy a fák jótékony hatása sokrétű: nemcsak a környéken érezhető szag csökken a felére, hanem az energiafogyasztás is alacsonyabbá válik. Nyáron hűsítő árnyékot nyújtanak, télen pedig fűtésre használhatók. Továbbá javul a környék levegő- és vízminősége.

Malone megjegyezte, hogy korábban fákat csupán esztétikai meggondolásból ültettek a házak köré. Kutatásait 2000 óta folytatja, annak hatására, hogy sok panasz érkezett hozzá a telepek környékén érezhető szagok miatt. Három sornyi fa a keletkező port 56 százalékkal, az ammóniát 53 százalékkal és az érezhető szagokat 18 százalékkal csökkentette. Nem mellékes, hogy barátságos külsőt kölcsönöznek a teleknek, sőt kevesebb a kiszűrődő zaj.

A fafajta kiválasztásához Malone tanácsa: legyen az első sor fa viaszos felszínű lomblevelű, míg a másik két sorba örökzöld tűlevelűt ültessünk. Természetesen éghajlatonként és talajtípusonként más és más fa az ideális, de három sor eredményhez vezet.