HáziPatika.com

A stresszes terhesség skizofréniát okozhat a gyereknél

A rendkívüli traumatizáló stresszt átélt terhes nők nagyobb eséllyel adnak életet később skizofrénné váló újszülöttnek - derült ki egy nemrégiben közzétett tudományos közleményből.

"A természeti katasztrófa - például földrengés, vagy hurrikán - illetve terroristatámadás, vagy hirtelen veszteség esetén átélt stressz okozhat problémát a terhesség alatt és később a gyermeknél" - magyarázta a cikk vezető szerzője, Dolores Malaspina, a New York-i Orvostudományi Egyetem kutatója. A skizofrénia összetett központi idegrendszeri betegség, melyre téveszmék és hallucinációk jelentkezése jellemző. Általában a serdülőkor végén, vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és gyakran szomorú következményekkel jár.

Malaspina és munkatársai 88 829 1964-1976. között Jeruzsálemben született ember születési adatait vizsgálták át, és vetették össze az izraeli nemzeti pszichiátriai regiszterrel. Megállapították, hogy az úgynevezett "hatnapos háború" idején - az arab-izraeli háború tetőpontján, 1967. júniusában - kéthónapos terhes anyák utódjai körében szignifikánsan gyakoribb felnőttkorban a skizofrénia előfordulása. A vizsgálat szerint jelentős különbség van e tekintetben a nők és férfiak között. A konfliktus alatt magzati életük második hónapjában járó nőkben 4,3-szer nagyobb eséllyel alakult ki a pusztító elmebetegség, mint a máskor született nőkben. Az ugyanennyi idős férfiaknál a skizofrénia esélye mindössze 1,2-szeresnek bizonyult. A kutatók igazolták, hogy más lehetséges befolyásoló tényezők, mint az alacsony születési súly, vagy a kalóriabevitel nem játszottak szerepet.

"Ez megdöbbentő bizonyíték arra, amit már régóta gyanítottunk" - mondta el Malaspina. "A méhlepény rendkívül érzékeny az anyában termelődő stresszhormonokra. Ezek a hormonok valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségben termelődtek a háború alatt" - folytatta. A tetőpont éppen a terhesség elején jelentkezett, pont a második hónapban, áll a közleményben, melyet a brit nyilvánosan elérhető BioMed Central Psychiatry-ban publikáltak.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a skizofrénia kialakulhat méhen belüli stressz következményeként. Egy a veszteség hatásának tisztázását célzó vizsgálatban olyan finn anyák utódait tanulmányozták, akik terhességük során veszítették el férjüket, és összevetették őket olyanokkal, akiknek az édesanyja a szülés után vesztette el párját. Az első csoportban sokkal gyakoribb volt a skizofrénia előfordulása, különösen, ha a férj halála a terhesség elején következett be.

"Rendkívül sok bizonyíték áll rendelkezésre, mely alátámasztja, hogy a terhes emlősöket ért stressz megváltoztatja az utódok idegi fejlődését, és befolyásolja későbbi viselkedésüket gyermekkorban és felnőttként egyaránt" - emelte ki Malaspina. "Annak ismerete, hogy az anyára ható stressz befolyásolja a magzatot, kiemelt jelentőséggel bír a mentális egészség szempontjából egy olyan világban, melyet eláraszt az erőszak és a háború" - tette hozzá.

A skizofrének gyakran hangokat hallanak, és azt hihetik, hogy más emberek képesek olvasni a gondolataikban, vagy kontrollálni az elméjüket. Ezek az ijesztő élmények szociális elszigetelődéshez és extrém szorongáshoz vezethetnek. Az idült betegségnek nincs ismert gyógymódja. Az Egészségügyi Világszervezet szerint skizofrénia minden 200. embert érinti, férfiaknál általában a tizenéves kor végén, vagy a huszonéves kor elején, nőknél egy évtizeddel később kezdődik.

Animáció: HáziPatika.com