HáziPatika.com

Megfázás elleni gyógyszer miatt gyermekek sürgősségi osztályra kerültek

A sürgősségi osztályra életveszélyes állapotban kerülő gyermekek jelentős hányada recept nélkül kapható megfázás és köhögés elleni gyógyszert fogyasztott - a Pediatrics című lap augusztusi számában megjelenő ajánlás ellenére, mely szerint ezeket a szereket nem szabad két éven aluli gyermekeknek adni.

 

Ilyen szerek apnoét, azaz légzésleállást okozhatnak a kisgyermekeknél, közölte Dr. Raymond Pitetti, a vizsgálat vezetője és a pittsburghi Gyermekkórház sürgősségi osztályának társigazgatója.

Januárban az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság egészségügyi ajánlást adott ki, mely szerint a recept nélkül kapható köhögés és megfázás elleni szereket nem szabad használni 2 éves életkor alatt az életveszélyes szövődmények lehetősége miatt. Ilyen szerek a dekongesztánsok, a köptetők, az antihisztaminok és a köhögéscsillapítók.

Az Egyesült Államok Egészségvédelmi és Kórmegelőző Központja (CDCP) idén 7000 amerikai, 11 éven aluli gyermekről számolt be, akiket ilyen gyógyszerek miatt kellett sürgősségi osztályon kezelni. A legtöbb eset "felügyelet nélküli fogyasztás" miatt történt.

Dr. Pitetti ajánlása szerint átfogó toxikológiai szűrésekre lenne szükség a sürgősségi osztályon az ilyen életveszélyes állapotba kerülő gyermekek esetében.

Dr. G. Randall Bond (Cincinnati Drog és Méreg Információs Központ, Cincinnati Gyermekkórház) szerint, noha ezek a szűrőtesztek segíthetnek, túl sok ismeretlen van a vizsgálatban ahhoz, hogy levonhassák a következtetéseket a megfázás és köhögés elleni gyógyszerek és a súlyos tünetek összefüggéséről.

Miközben a szakértők szerint a szándékos vagy nem szándékos mérgezések miatt okolható számos gyermek súlyos, életet veszélyeztető állapota, a témáról nem történt szisztematikus elemzés.

Pitetti és munkatársai átfogó vizelet toxikológiai szűrést végeztek 274, 2 év alatti gyermek esetében, akik életveszélyes állapotban kerültek nagyobb gyermekkórházak sürgősségi osztályára.

Dr. Pitetti szerint a szülők szégyellik, hogy gyermeküknek ilyen gyógyszert adtak, de az is lehet, hogy szoptatás útján jutott a gyermek szervezetébe a szer, vagy hogy a szülő kárt akart okozni a gyermekben.