HáziPatika.com

Sok újdonsült anyának okoz nehézséget az újszülött ellátása

Egy most megjelent jelentés szerint sok újdonsült édesanya küszködik tartós érzelmi és testi problémákkal, miközben alig, vagy egyáltalán nem kapnak támogatást férjüktől vagy partnerüktől. A jelentés, mely "Az anyák őszintén - nemzeti felmérés a nők szülés utáni tapasztalatairól"címet viseli, 903, 18 és 45 év közötti újdonsült amerikai édesanya tapasztalatait dolgozza fel, akik 2005-ben adtak életet gyermeküknek.

A megkérdezett nők jó része még hat hónap elteltével is küzdött olyan problémákkal, mint a stressz, súlygyarapodás, alvászavarok, a libidó hiánya és a krónikus hátfájás. A szülés utáni két hónapban az anyák közel fele mondta azt, hogy a testi vagy lelki állapota nehezítette a baba ellátásást. Ráadásul sokan úgy érezték, nem kapnak elegendő támogatást társuktól, háromnegyedük szerint a baba ellátása nagyrészt rájuk hárult, míg a dolgozó nők közel fele is ezt vallotta. Az apák csak 3 százalékban végezték nagyobbrészben a baba gondozását.

 

"Nagyon meglepődtünk, milyen gyorsan álltak újból munkába a nők, több mint 80 százalékuk már a szülés után 12 héttel" - mondta el Carol Sakala, a jelentés egyik szerzője, a Childbirth Connection nevű nonprofit szervezet programigazgatója. "Nem kaptak olyan hosszú fizetett szülési szabadságot, amelyet szerettek volna. Úgy érezték, korábban vissza kell térniük a munkába, mint szerették volna. Nem tudtak a szoptatásban kitűzött céljaiknak eleget tenni."

 

A dolgozó nőknek csak 40 százaléka kapott valamilyen fizetett szülési szabadságot, de több mint egyharmaduk tért vissza a munkába 6 hét után és 84 százalékuk dolgozott a 12. hét után. A nők csaknem fele úgy érzi, túl hamar állt újra munkába, az indok többnyire anyagi természetű volt. A munkába visszatért anyáknak számos újabb kihívással kell szembenézniük, mint a babától való távollét, a baba elhelyezése, a szoptatás folytatása. Sokan úgy gondolják, nem kaptak elég támogatást társuktól, illetve a munkahelyen. Sakala szerint meg kell győzni a nőket, hogy ezek gyakori problémák és kaphatnak segítséget.

 

Dr. Ruta Nonacs, a Massachusetsi Közkórház Perinatális és Szülészeti Pszichiátriai Klinikai Kutatási Program pszichiátere azt nyilatkozta, hogy a mai anyák nagyon elszigeteltek, hiszen kevesen élnek a tágabb családjukkal, így máshol kell keresniük a segítséget. A stressz csökkentésének hatásos módja lenne, ha a nők hosszabb ideig lehetnének szülési szabadságon és rugalmasabb lenne a munkába való visszatérés. Az utóbbi időben nőttek a nők elvárásai, de nem lehet mindenhol száz százalékban helytállni.

 

"Amikor valakinek az anyaságról való elképzelése nem egyezik azzal, amilyen fárasztó  az valójában, szinte biztos a csalódás és a tökéletlenség érzése, ez nagyon is hozzájárul a stressz kialakulásához" - mondta el Dr. Nonacs. Ő azt tanácsolja, hogy dobjuk el az összes könyvünket, amely a neveléssel foglalkozik, és kérjünk segítséget családtagjainktól, barátainktól vagy hivatásos segítőktől. A baba első éve sok odaadást követel az anyától, akinek sok támogatásra van szüksége és önmagával is törődnie kell.