HáziPatika.com

Vékonyabbnak hiszi magát az, akinek kövér barátai vannak

Arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy aki túlsúlyos emberek társaságában van, az tudat alatt hajlamosabb a saját testsúlyát alulbecsülni.

A leuveni, dartmouthi és warwicki egyetemek kutatói az utánzással magyarázzák ezt a jelenséget: lépést akarunk tartani a körülöttünk levőkkel, társadalmi szinten. A kutatás 27 000 vizsgálati alanyt vizsgált 29 európai országból. Megállapították, hogy a megkérdezett nők csaknem fele túlsúlyosnak tartotta magát, míg a férfiak csupán egyharmada gondolta ezt magáról. A szerzők szerint akár munkahelyi előreléptetésről, akár társkeresésről van szó, a választást alapjaiban befolyásolja a választott egyén többiekhez viszonyított súlya. A túlsúly fogalmát mindenki egyénileg értelmezi a kora, neme, összehasonlítási lehetőségeihez mérten.

Továbbá az emberek az iskolázottságukkal arányosan szigorú értelmezésben tekintik a túlsúly fogalmát: egy adott BMI (testtömegindex) értékkel az egyetemi diplomával rendelkező emberek kövérebbnek érzik magukat, mint az alacsonyabban iskolázottak. A környezetünkben élő emberek súlya szintén meghatározó, elhízott társaságban könnyebb kilókat felszedni, mondják a kutatók.


Jelentős a nemek közötti különbség is. Az európai nők egy adott BMI értéket hajlamosabbak a túlsúly kategóriába sorolni, és véleményük nagyban függ a környezetükben élő hasonló korú nők testsúlyától is. A férfiaknál sokkal kevésbé kardinális kérdésnek számít a súlyuk, az elhízás érzését nem befolyásolja náluk a környezetük.


"Vajon miért fogyasztanak több kalóriát manapság az emberek, mint régen? Talán mert olcsó, könnyen hozzáférhető az étel. De akkor mi magyarázza, hogy a mai gazdagok vékonyabbak, mint a szegények?" - tette fel a kérdést Andrew Oswald professzor, a kutatók egyike. "Lehet a manapság divatos választ adni, miszerint a gyors étkezdék és az ülő életmód az oka mindennek. Viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elhízás, mint társadalmi jelenség oka a megváltozott normákban rejlik. Az emberek a többiekhez hasonlítják magukat.