HáziPatika.com

Szénhidrátszegény diéta a megfelelő koleszterinszinthez

A New England Medicine Journal-ban látott napvilágot az a tanulmány, mely szerint a szénhidrátszegény diéta segít nemcsak a fogyókúrában, hanem a megfelelő koleszterinszint elérésében is.

A szerdán megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy ez a diéta sokkal hatásosabb, mint az úgynevezett zsírszegény, vagy a mediterrán-stílusú diéta.
A szúrópróbaszerűen kiválasztott 322 ember súlyát követték nyomon 2 éven keresztül, akiken kipróbálták a háromféle diétát (szénhidrátszegény, zsírszegény, és mediterrán).
A zsírszegény diéta esetén javasolt a teljes kiörlésű gabonafélék fogyasztása, emellett a gyümölcs és a zöldség is. A szénhidrátszegény diétát követők sok húst, halat, csirkét, tojást, és kevés zöldséget ettek, míg akik a mediterrán diétát követték, azok, kevés fehérjét, és zöldséget fogyasztottak, sok oliva olajjal, és különféle diófélékkel.
Amíg a kevés zsírt fogyasztók átlagosan 3.3 kg-ot fogytak, a mediterrán diétában részt vevők pedig 4.6-ot, addig a legnagyobb sülycsökkenést a szénhidrátszegény diétát követők érték el. Ők átlagosan 5.5 kg-ot veszítettek súlyukból. Emellett az ő koleszterinszintjük csökkent a legnagyobb mértékben (20%), és lett teljesen normális, míg a a zsírszegény diétázók körében ez csak 12%ot jelentett.
"A szénhidrát mennyiségét azzal csökkentették minimálisra, hogy nem ettek tésztaféléket, kenyeret, krumplit, emiatt a szervezet inzulintermlése visszaesett, aminek következtében a koleszterinszint is alacsonyabb értékeket mutatott. "- jelentette ki Dr Eric Westfall a Duke Egyetem kutatója.
A kutatók rámutattak, hogy a különböző diéták közül ki kell választani a legmegfelelőbbet, hiszen az emberek is különbözőek, pl. a cukorbetegek esetében legjobb a mediterrán diéta, mert az alacsonyan tartja a diabeteszesek glukózszintjét.