HáziPatika.com

Trükkös mikroba

A Yale Egyetem kutatói rájöttek, hogy a baktériumok, melyek a légiós betegségért és a balkáni lázért is felelősek, hogyan tudnak ekkora pusztítást végezni az emberi szervezetben.

A gram-negatív baktériumok a túléléshez olyan géneket használnak, melyek a gazdaszervben található génekkel együtt fejlődtek, és ezzel tulajdonképpen lefegyverzik az őket megölni készülő immunrendszeri sejteket.
Craig Roytól, a Yale Orvosi Egyetemének professzorától megtudhatjuk, bizonyos tulajdonságaik következtében korábban rendkívül nehéz volt megállapítani, hogy ezek az organizmusok hogyan okozzák a betegséget.
A légiós betegség a tüdőgyulladás egy veszélyes fajtája, melyet gyakran úgy kapunk el, ha olyan vízcseppeket lélegezünk be, melyek tartalmazzák az organizmust. A balkáni láz az embernél magas lázzal, hidegrázással jár, és akár pneumóniát is okozhat. Ezeket a betegségeket néha nem is tudják diagnosztizálni.
A fenti állapotokat okozó gram-negatív baktériumokról készült korábbi génállomány vizsgálatok megmtatták, hogy ilyenkor nagy mennyiségben találhatók a szervezetben bizonyos, ank nevezetű homológia domén jellegű gének. Ezek a gének rendkívüli módon izgatták a tudósok fantáziáját, hiszen nagyon hasonlóak számos, az eukariotikus sejtekben található génekhez, melyek sokféle folyamat szabályozásáért felelősek. Ezek a baktériumok "kölcsönvesznek" géneket gazdaszervüktől, így biztosítva a túlélést. Valójában ezen baktériumok bizonyos fajai nem tudnak eukariotikus sejteken kívül létezni.
Mivel ezek a baktériumok a vírusokhoz hasónlóan megszállják a sejteket, fogékonyak lehetnének egy olyan oltóanyagra, mely az Ank proteinek bizonyos alkotóit támadnák meg, lehetővé téve így a makrofágok számára hogy befejezzék a munkájukat.