HáziPatika.com

Halálos ivóvíz - szerencsére nem Magyarországon

A rossz minőségű ivóvíz okozza minden tizedik betegséget és a halálesetek 6 százalékát világszerte, tette közzé becslését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jelentésben csütörtökön.

Míg az ENSZ egészségügyi szervezetének becslése szerint a betegségek 9,1 százalékát okozzák a víz miatti problémák, a jelentés azt is kiemeli, hogy ez a gond aránytalan mértékben súlytja a világ legszegényebb országait. "A 35 leginkább érintett országban a betegségek több mint 15 százalékát könnyedén meg lehetne előzni az ivóvíz javításával, csatornázással és a higiénés rendszabályok betartásával" - nyilatkozta a közlemény szerzője Annette Pruss-Ustun. A fejlett világban a víz kevesebb mint a halálesetek egy százalékáért felelős. A fejlődő országokban ugyanez a szám eléri a nyolc százalékos átlagot. A negatív listát Angola vezeti 24 százalékkal.

Az ivóvíz közvetítésével olyan betegségek is terjedhetnek például, mint a malária, a dengue láz, vagy a hasmenés. A probléma különösen a gyermekeket fenyegeti. A rossz vízellátás okolható a 14 év alattiak betegségeinek 22 százalékáért, és a fiatalok halálozásának negyedéért.

Megoldásként Press-Uston a kormányokat biztatja arra, hogy fektessenek hangsúlyt és pénzt erre a területre. Minden egyes befektetett dollár nyolc dollárt hoz az egészségügyi kiadásokon és a termelékenységen keresztül - mondta a szakember.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress