HáziPatika.com

Fogyás után szükség lenne erre a hormonra

Ha a leptin nevű hormon - mely segít az agynak lemondani a kívánatos ételekről - szintje lesüllyed a szervezetben, könnyebben visszajönnek a fogyókúra során ledobott kilók - nyilatkozták amerikai kutatók pénteken.
A leptin diéta előtti szintre való visszaállítása megoldhatná ezt a problémát, és így az érintettek végre győzelmet arathatnának a súlyfelesleg felett.

Fogyókúra után az anyagcsere nemcsak hogy hatékonyabbá válik, és így a testnek kevesebb kalóriára van szüksége, de ugyanakkor az agy könnyebben elcsábul a gusztusos finomságok láttán.

A leptin egy természetes étvágycsökkentő, melyet a test zsírsejtekben tárol. Felfedezése az 1990-es években komoly vihart kavart, amikor a tudósok bebizonyították, hogy a leptin egerekben súlyvesztéshez vezetett. Ez viszont emberekben ritkán fordul elő. Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy amikor lefogyunk, a leptin szintünk lecsökken, mert szervezetünk meg akarja óvni az energiatartalékait. Most pedig a kutatók arra próbálnak rájönni, hogy milyen hatással van a leptin csökkenése azok agyára, akik súlyt veszítettek, és vajon a hormon pótlása segíthet-e megtartani a versenysúlyukat.

A tanulmány során a kutatók nyomon követtek 6 elhízott embert egy kórházi felügyelet alatt zajló diéta előtt és után, melynek során testtömegük 10 százalékától szabadultak meg. Az alanyoknak képeket mutattak ételekről, és különböző tárgyakról, például egy jojóról. Kiderült, hogy súlyvesztés után az agy ételbevételért felelős területei kevésbé voltak aktívak, amikor ételeket mutattak nekik, az érzelmek szabályozásáért felelős területek azonban aktivizálódtak. Amikor a tudósok visszaállították a leptin szintet a diéta előtti szintre, ezek a változások pont fordítottak voltak.

Szakértők szerint a leptin hatásos eszköz lehetne a súlycsökkenés hosszútávú fenntartásához.