HáziPatika.com

Láthatóvá vált a baktériumok terjedése

A világon először sikerült megörökítenie a Borrelia burgdorferi baktérium terjedését a Calgary Egyetem mikrobiológusainak.

Az egyedülálló háromdimenziós, valósidejű képeket a spirochaeták terjedéséről június 20-án publikálták a 'PLoS Pathogens' nyílt forrású tudományos honlapon.

A patogenikus spirochaeták a szifilisz, leptospirózis, a visszatérő láz és a Lyme-kór kialakulásáért felelős baktériumok.
A mechanizmus, amelynek során a kórokozók a vérből a célterületre terjednek, még mindig ismeretlen. A baktériumok terjedésének vizualizációja azonban sokat segíthet a fertőzési metódusok megértésében, és a betegségek elleni harcban. A kutatócsoport tagjainak sejti szinten sikerült megfigyelniük egy genetikailag módosított fluoreszkáló B. burgdorferi baktériumot élő gazdatestben.
Különböző mikroszkópos eljárások segítségével a kutatók nyomon tudták követni a baktériumok útját a vérből az érfalakig. A tudósok remélik, hogy a mostani magas felbontású, háromdimenziós képek segítségével jobban megérthetik a kórokozók terjedését és a betegségek kialakulását.

Animáció: HáziPatika.com