HáziPatika.com

Segítenek vagy nem segítenek?

Évente mintegy 30 segítő foglalkozásra készülő fiatal vesz részt a Kompánia Alapítvány képzéseiben, egészségfejlesztést szolgáló prevenciós programjaiban, iskolai és nem iskolai színtereken.
Céljuk a fiatalok veszélyeztetettségének csökkentése, céljuk, hogy hozzájáruljanak társaik önismereti és kapcsolati kultúrájának fejlesztéséhez. Elsősorban kortársközösségi eljárásokat, interaktív dramatikus játékokat használnak. A programok hatékonyságát éppen a kortárshatás, a kommunikáció hitelessége, a "közös nyelv" biztosítja: ebben van a kortárssegítés ereje.
A közös munka során kölcsönösen formálódnak a segítő foglalkozásra készülő fiatalok, és az egyéni érdeklődések mentén változik maga a szervezet is - derült ki a szervezet 10. születésnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A Kompánia ez év februárjában az "Alternatíva" elnevezésű program harmadik láncszemeként, a Csepel Plázában kezdte meg egyik új típusú programját.
Az "Alternatíva" a plázalátogató, csellengő, szerhasználat és játékfüggőség veszélyeinek kitett 14-18 éves gyermekek és fiatalok számára kínál vonzó, családias alternatív foglalkozásokat, a hét minden napján, éppen ott, azon a színtéren, ahol kutatási adatok szerint jelentősebb számarányban szabadidejüket töltik.
Működése bő három hónapja során 993 (átlagban napi 10) látogatást regisztráltak, ennek során 279 fiatallal léptek kapcsolatba, és vonják be a magasabban szervezett segítő kapcsolatokba.

A Kompánia Alapítván az egyik legelső magyar kortárssegítő csoport (Tini Lánc) bázisán jött létre 10 évvel ezelőtt: elsődleges célja a fiatalok veszélyeztetettségének csökkentése. Az elmúlt évek során több mint 300 önkéntes fiatal segítette a szervezet munkáját. Jubileumi találkozójukon a kortárs-segítéssel kapcsolatos szakmai megbeszélések mellett különféle segítői életpályákat ismerhettek meg az érdeklődők.