HáziPatika.com

UV-riadó szerdán!

Szerdán országszerte 7,9-es, tehát nagyon erős kategóriájú UV-B sugárzás várható - hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír (tehát 24 múlva is látható bőrreakció) keletkezhet.
Felhívják a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre, napközben 11.00 és 15.00 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet. Az utcán lévők viseljenek kalapot és UV szűrős napszemüveget - olvasható a www.napsugarzas.hu oldalon.

Nagyon erősnek a 7 és 7,9 közötti UV-B érték minősül, efelett pedig már extrém az UV-sugárzás, tehát kis híján átlépi ezt a határt a szerdai UV-terhelés.

Minél nagyobb az UV-index, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására rövid idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása, rossz esetben a bőrrák. A bőr ráadásul nem felejt, így az őt ért sugárzás összeadódik, fokozva a bőrrák hajlamát.

Egy felmérés szerint a napfény által okozott károsodások 70 százaléka akkor ér bennünket, amikor szabadtéri tevékenységet folytatunk, fontos tehát, hogy az ultraibolya sugárzás ellen mindig védekezzünk, ne csak napozáskor, strandoláskor használjunk napvédő krémet.